Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU helpt met financiering stroomkabel tussen Kaukasus en Europa

EU helpt met financiering stroomkabel tussen Kaukasus en Europa

BOEKAREST (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Europese Unie wil helpen met het financieren van een stroomkabel onder de Zwarte Zee die de Kaukasus verbindt met de EU. De leiders van Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië en Hongarije hebben daar zaterdag een overeenkomst voor getekend.

Die overeenkomst omvat een elektrische kabel met een lengte van ruim 1100 kilometer, die loopt van Azerbeidzjan naar Roemenië. De totale kosten die met het project gemoeid zijn, werden niet bekendgemaakt. De kabel zal niet alleen elektriciteit leveren aan Roemenië, maar ook aan Hongarije.

Eerder deze maand meldde het Georgische ministerie van Economische Zaken nog dat de kabel zo’n 1 gigawatt aan elektriciteit kan transporteren, genoeg om honderdduizenden huishoudens van stroom te voorzien.

Von der Leyen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was ook aanwezig bij de ondertekeningsceremonie. Volgens haar is de EU bereid het project financieel te steunen in afwachting van de resultaten van een haalbaarheidsstudie. Die worden in september volgend jaar verwacht. Voor het aanleggen van de kabel staat zes jaar gepland.

Von der Leyen zei dat de EU-strategie om "Russische fossiele brandstoffen de rug toe te keren" werkt. In de kabel onder de Zwarte Zee ziet Von der Leyen nieuwe kansen. "Omdat deze ook kan helpen om elektriciteit te leveren aan onze buren in Moldavië, de Westelijke Balkan en natuurlijk Oekraïne."

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

13 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

14 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

16 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

17 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden