Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU helpt met financiering stroomkabel tussen Kaukasus en Europa

EU helpt met financiering stroomkabel tussen Kaukasus en Europa

BOEKAREST (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Europese Unie wil helpen met het financieren van een stroomkabel onder de Zwarte Zee die de Kaukasus verbindt met de EU. De leiders van Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië en Hongarije hebben daar zaterdag een overeenkomst voor getekend.

Die overeenkomst omvat een elektrische kabel met een lengte van ruim 1100 kilometer, die loopt van Azerbeidzjan naar Roemenië. De totale kosten die met het project gemoeid zijn, werden niet bekendgemaakt. De kabel zal niet alleen elektriciteit leveren aan Roemenië, maar ook aan Hongarije.

Eerder deze maand meldde het Georgische ministerie van Economische Zaken nog dat de kabel zo’n 1 gigawatt aan elektriciteit kan transporteren, genoeg om honderdduizenden huishoudens van stroom te voorzien.

Von der Leyen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was ook aanwezig bij de ondertekeningsceremonie. Volgens haar is de EU bereid het project financieel te steunen in afwachting van de resultaten van een haalbaarheidsstudie. Die worden in september volgend jaar verwacht. Voor het aanleggen van de kabel staat zes jaar gepland.

Von der Leyen zei dat de EU-strategie om "Russische fossiele brandstoffen de rug toe te keren" werkt. In de kabel onder de Zwarte Zee ziet Von der Leyen nieuwe kansen. "Omdat deze ook kan helpen om elektriciteit te leveren aan onze buren in Moldavië, de Westelijke Balkan en natuurlijk Oekraïne."

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

12 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

13 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

16 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

16 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

18 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden