Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU heeft nog geen zicht op hervatting atoomoverleg met Iran

EU heeft nog geen zicht op hervatting atoomoverleg met Iran

LUXEMBURG (ANP) - Iran heeft toch nog niet toegezegd de onderhandelingen over het atoomakkoord te hervatten. Het is Iran geraden dat wel gauw te doen, zegt de Europese Unie, die bemiddelt om de geschonden overeenkomst te herstellen.

Iraanse media maakten afgelopen weekend melding van een mogelijk voorbereidend overleg in Brussel. Maar daar is nog geen sprake van, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. En zeker niet donderdag al, zoals werd bericht.

Het wordt wel hoog tijd dat Iran weer aanschuift, waarschuwt Borrell. "We hebben de Iraniërs duidelijk gemaakt dat de klok niet in hun voordeel tikt. Het is beter om snel weer aan de onderhandelingstafel terug te keren."

Het akkoord uit 2015, waarin Iran beloofde zijn nucleaire programma af te bouwen in ruil voor het opheffen van westerse sancties, stelt weinig meer voor sinds de Verenigde Staten het feitelijk opzegden en Iran het programma prompt weer oppakte. Het overleg in Wenen dat de deal nieuw leven zou moeten inblazen ligt alweer maanden stil. In de tussentijd is een nieuwe, radicalere regering aangetreden in Teheran.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Paus: Europa ontduikt verantwoordelijkheid in migrantencrisis

ATHENE (AFP/DPA/ANP) - Als het gaat om het opnemen van migranten, zou Europa een "motor van solidariteit" moeten zijn. In plaats daarvan is Europa "geblokkeerd en ongecoördineerd, verscheurd door nationalistisch egoïsme" en wordt er tijd gerekt, zei paus Franciscus tijdens een gesprek met politieke en diplomatieke autoriteiten in Athene.

3 uur geleden
Dode bij uitbarsting vulkaan Semeru op Java

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - Bij een nieuwe uitbarsting van de actieve vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is zaterdag zeker één dode gevallen. Meer dan veertig mensen hebben brandwonden opgelopen, zeggen de plaatselijke autoriteiten. Door de eruptie worden lava en grote wolken as uitgestoten. Omwonenden zijn op de vlucht geslagen.

3 uur geleden
Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

BERLIJN (DPA/ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.

3 uur geleden
VS: Rusland plant begin 2022 massaal offensief in Oekraïne

WASHINGTON DC (ANP/AFP) - Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen, meldt The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

5 uur geleden
Cookeilanden melden eerste besmetting met coronavirus

AVARUA (ANP/AFP) - De Cookeilanden hebben zaterdag hun eerste coronabesmetting gemeld. De kleine eilandnatie in de Grote Oceaan was een van de laatste landen op de wereld waar het coronavirus nog niet was waargenomen.

5 uur geleden
Voortvluchtige ouders van schoolschutter Michigan opgepakt

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - De ouders van de schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan zijn zaterdag aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. James en Jennifer Crumbley worden verdacht van dood door schuld.

5 uur geleden
Mexicaanse autoriteiten halen 210 migranten uit vrachtwagen

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - De Mexicaanse autoriteiten hebben 210 migranten uit een vrachtwagen gehaald. In de laadruimte zaten volwassenen en kinderen van verschillende nationaliteiten. De bestuurder is aangehouden, meldt immigratiedienst INM.

6 uur geleden