Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU heeft ernstige zorgen over buitenlandse agenten-wet Georgië

EU heeft ernstige zorgen over buitenlandse agenten-wet Georgië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt zich "ernstige zorgen" over het besluit van de regeringspartij in Georgië om opnieuw met wetgeving te komen waarmee organisaties als 'buitenlandse agent' kunnen worden aangemerkt als ze 20 procent van hun inkomsten uit het buitenland ontvangen.

Vorig jaar leidde dezelfde wetgeving tot felle protesten. Tegenstanders vrezen dat de wet zal worden gebruikt om mensen de mond te snoeren. Ook zou het wetsvoorstel volgens hen toetreding tot de EU moeilijker maken. Uiteindelijk trok de regering in Tbilisi na massale demonstraties het wetsvoorstel in.

Een woordvoerder van de EU wijst er donderdag in een verklaring op dat het Georgische kabinet en de regeringspartij vorig jaar hebben beloofd deze wetgeving "onvoorwaardelijk in te trekken". Er kwam toen ook uit andere landen al scherpe kritiek op het Georgische wetsvoorstel.

Kandidaat-lid

Regeringspartij Georgische Droom kondigde woensdag aan de wet opnieuw in te willen dienen, omdat die nodig zou zijn om transparantie te krijgen over de financiering van organisaties. De oppositie zou volgens de partij, die volgens critici nauwe banden onderhoudt met Rusland, de bevolking vorig jaar hebben misleid over het voorstel.

De EU roept Georgië op om zich te houden aan de belofte om democratie, de rechtstaat en de mensenrechten te bevorderen. Georgië is sinds december kandidaat-lid van de EU, maar moet nog wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De EU vindt dat Tbilisi veel meer moet doen om ze te vervullen.

Meer uit Buitenland

Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

1 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

3 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopië

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

3 uur geleden
Hamas en Fatah tekenen samen verklaring met oproep tot eenheid

BEIJING (ANP/AFP) - Afgevaardigden van de Palestijnse beweging Hamas en de partij Fatah hebben samen met twaalf andere Palestijnse groeperingen een overeenkomst en oproep voor nationale eenheid ondertekend. De Palestijnse partijen hebben op uitnodiging van China met elkaar gesproken in Beijing. Volgens de Chinese regering zou Hamas met dit akkoord in "een nationale regering van verzoening" kunnen komen na de oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

6 uur geleden