Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'EU heeft chipfabrikant meer dan alleen geld te bieden'

'EU heeft chipfabrikant meer dan alleen geld te bieden'

VELDHOVEN (ANP) - De Europese Unie heeft grote chipmakers meer dan alleen miljardensubsidies te bieden als het gaat om het opzetten van een grote halfgeleiderfabriek. Het landenblok herbergt genoeg werknemers, onderzoeksinstituten en bedrijven met waardevolle kennis om grote chipbedrijven uit Azië of de Verenigde Staten te lokken. Dat zei Eurocommissaris Thierry Breton voor Industrie tijdens een bezoek aan chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Breton heeft zich ten doel gesteld de Europese halfgeleiderindustrie weer prominent op de wereldkaart te zetten. In plaats van de huidige 10 procent, moet de EU binnen een decennium goed zijn voor 20 procent van alle chips die ter wereld worden gemaakt. Daarvoor moet een grote halfgeleiderfabriek in de EU komen en op termijn moeten op Europese bodem de geavanceerdste chips worden geproduceerd. Ook streeft hij een Europese alliantie voor de chipindustrie na.

"We willen alles in Europa doen, om autonomer te worden. Sorry voor de vergelijking, maar we hebben bij coronavaccins gezien hoe belangrijk dat is", zei Breton, die ook verwees naar de chipschaarste waar autofabrikanten al maanden onder lijden. "Je hebt hier de ecosystemen en de competenties. Gelukkig hebben we dat, want je kunt niet uit het niets een halfgeleiderfabriek opzetten."

Geavanceerde machines

Een grote troef is volgens de Fransman ASML, dat als enige in staat is de meest geavanceerde machines voor de productie van chips te maken. Ook het Belgische onderzoeksinstituut Imec prees hij als een van de belangrijkste organisaties voor de chipsector ter wereld. "Voor het herstellen van de machtsbalans, hebben we hier de juiste munitie."

ASML heeft zich volledig achter de Europese chipalliantie geschaard, zegt topman Peter Wennink. De markt zal in waarde verdubbelen en veel van de rekenkracht zal verschuiven naar verbonden apparaten en machines, waardoor nog krachtigere chips nodig zijn. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat je voor de geavanceerdste technologie toch echt een fabrikant van buiten de EU moet binnenhalen, omdat de benodigde kennis hier niet aanwezig is. "Natuurlijk wil je hier deel van uitmaken. We willen meer geografische spreiding mogelijk maken."

Feit blijft volgens Breton dat de EU grote sommen geld moet investeren in de komst van een grote chipfabriek. Die zijn ook beschikbaar. Alleen al door het opzetten van een zogeheten belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang, waardoor lidstaten innovatieprojecten gemakkelijker kunnen steunen, komt volgens hem 7 miljard euro vrij voor de chipsector. Ook via andere instrumenten zijn er miljarden te besteden. "We moeten inderdaad subsidies verstrekken. Het is een dure industrie, maar onmisbaar", zei hij.

Meer uit Financieel

Premier Zuid-Korea tegen FT: geen verzet tegen importheffing VS

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea "zal niet terugvechten" tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. "De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is."

3 uur geleden
Krant: Japan overweegt herziening autonormen voor deal met VS

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.

5 uur geleden
Truckfabrikant Volvo schrapt honderden banen in VS om heffingen

NEW YORK (ANP/RTR) - Vrachtwagenfabrikant Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen door de onzekerheid die importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veroorzaakt. Wegvervoerders bestellen minder trucks omdat ze niet precies weten hoe het Amerikaanse handelsbeleid voor hen uitpakt, zegt een woordvoerder van de Noord-Amerikaanse tak van Volvo.

23 uur geleden
Aanstaande regeringspartij wil snel ingrijpen bij Deutsche Bahn

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU willen zo snel mogelijk ingrijpen bij Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij kampt de laatste jaren met veel vertragingen. Volgens de twee conservatieve partijen, die binnenkort in de regering stappen, zijn onder andere veranderingen aan de top van het staatsspoorbedrijf nodig.

1 dag geleden
Krant: Belgische oud-zakenman Guy Ullens overleden

BRUSSEL (ANP) - De Belgische oud-zakenman en kunstverzamelaar Guy Ullens is op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de krant La Libre. Ullens werd eind jaren tachtig rijk met de verkoop van suikerbedrijf Tiense Suiker. Hij richtte zich na zijn pensioen in 2000 op liefdadigheid en het verzamelen van hedendaagse kunst. Ullens kwam twee jaar geleden ook in het nieuws toen zijn zoon zijn vrouw voor zijn ogen doodschoot.

1 dag geleden
Chinese reders veroordelen heffing VS voor schepen uit China

BEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Chinese scheepvaartbedrijven zeggen dat de heffing die de Verenigde Staten in rekening willen brengen bij Chinese schepen in Amerikaanse havens gebaseerd is op "onwaarheden en vooroordelen". De Chinese redersvereniging CSA klaagt op haar WeChat-kanaal bovendien dat de maatregel een oneerlijk onderscheid maakt.

1 dag geleden
Rome onder voorwaarden akkoord met grote Italiaanse bankendeal

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse regering geeft de bank UniCredit toestemming om rivaal Banco BPM over te nemen, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Het kabinet van premier Giorgia Meloni heeft volgens Italiaanse regels de mogelijkheid om overnames te blokkeren in sectoren die strategisch zijn, waaronder de bankensector.

1 dag geleden