
EU-geneesmiddelenagentschap ziet op zijn vroegst over jaar vaccin
AMSTERDAM (ANP/AFP/RTR) - Een vaccin tegen de ziekte Covid-19 zou in een optimistisch scenario over een jaar gereed kunnen zijn. Dit heeft het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam laten weten. Covid-19 is de ziekte die het gevolg is van het coronavirus dat eind vorig jaar is opgedoken en wereldwijd al bijna 300.000 levens heeft geëist.
"We zien de mogelijkheid wanneer alles verloopt zoals gepland, dat sommige van die vaccins over een jaar gereed zijn om te worden goedgekeurd", aldus Marco Cavaleri, hoofd van de afdeling biologische bedreigingen van de gezondheid. De vaccindeskundige zei dat ook naar meer dan honderd andere behandelwijzen wordt gekeken. Sommige kunnen deze zomer al worden goedgekeurd in Europa. Om welke behandelwijzen het gaat, zei hij niet.
In een heleboel landen waaronder Nederland zijn ingrijpende maatregelen afgekondigd die de verspreiding van het virus moeten tegengaan. Veel maatregelen verbieden bepaalde samenscholingen, evenementen en andere groepsactiviteiten. Die zouden moeten blijven gelden tot er een vaccin beschikbaar is.
Groepsimmuniteit
Onderzoekers van het Franse Institut Pasteur wezen er donderdag nog op dat de groepsimmuniteit niet in zicht is. Wanneer 65 procent van de bevolking het coronavirus onder de leden heeft gehad, zou een volk dankzij de opgebouwde weerstand het virus zonder vaccin de baas kunnen worden. Maar het percentage mensen dat bijvoorbeeld in het zwaar getroffen Spanje of Frankrijk met het virus besmet is geweest, is hooguit 5 procent.
In heel de wereld werken farmaceutische bedrijven intensief aan de ontwikkeling van een vaccin. Dat proces duurt normaal gesproken vele jaren, inclusief het testen en de officiële registratie als geneesmiddel. Er is veel concurrentie, maar ook veel samenwerking zoals bijvoorbeeld tussen de giganten Sanofi en GSK. De tijdsdruk brengt onderzoekers ertoe soms dierproeven over te slaan en meteen op mensen te testen. Daar is in maart al in de VS en China mee begonnen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord kan nog niet gesloten worden, omdat er nog geen overeenstemming is over het geld. Dat meldt zorgminister Fleur Agema na afloop van de ministerraad op vrijdag.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Onderzoekers van gezondheidsinstituut Nivel moeten vaker mensen met "alternatieve perspectieven" gaan opzoeken als ze onderzoek doen naar een "sterk gepolariseerd thema". Het bestuur van het instituut heeft dat besloten. De gedachte is dat zulke gesprekken helpen om resultaten goed te duiden en onzekerheden weer te geven. Dat had in een veelbesproken coronastudie beter gemoeten, vindt een commissie die een klacht hierover deels heeft toegewezen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum stopt noodgedwongen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie moet het vanaf volgend jaar met 3 miljoen euro minder doen, omdat de overheid fors bezuinigt op de subsidies waarvan het centrum volledig afhankelijk is. "Daardoor verliezen we ruim een kwart van onze organisatie en nemen we dit jaar afscheid van 21 medewerkers", maakte het Voedingscentrum donderdag bekend.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 week geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geleden