Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU gaf vorig jaar kwart minder verblijfsvergunningen af

EU gaf vorig jaar kwart minder verblijfsvergunningen af

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben vorig jaar 2,2 miljoen verblijfsvergunningen afgegeven aan burgers van buiten de EU. Dat zijn er volgens het Europese statistiekbureau Eurostat 706.000 minder dan in 2019 ofwel 24 procent. Het is de eerste daling sinds 2013 en die is voornamelijk te wijten aan de pandemie en de wereldwijde lockdowns waardoor mensen niet konden reizen, stelt Eurostat.

Ook Nederland gaf beduidend veel minder verblijfsvergunningen af. Ging het in 2019 nog om 102.132 mensen die toestemming kregen zich te vestigen, vorig jaar zakte dat aantal naar 73.511. Bijna 40 procent was voor familiehereniging, 16 procent voor studie en 18 procent voor werk. Er werden ook 19.650 verblijfsvergunningen verstrekt om "andere redenen", onder meer aan vluchtelingen.

Gemiddeld werden in de hele EU 38 procent minder verblijfsvergunningen afgegeven die gerelateerd zijn aan studie, 25 procent minder vanwege werk en 23 procent om familieredenen. De enige lidstaat die juist meer verblijfsvergunningen aan niet-EU-burgers afgaf was Litouwen (+5 procent).

Ruim een derde (36 procent) van alle vergunningen was voor mensen uit Oekraïne, Marokko en India die in de EU kwamen wonen om er te werken, te studeren of zich bij familie te voegen. Ze gingen vooral naar Polen, Spanje en Duitsland.

Meer uit Buitenland

Deense premier: verlagen van defensie-uitgaven was enorme fout

STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.

15 minuten geleden
Oekraïne wil onderzoek naar Russische inzet van chemische wapens

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.

16 minuten geleden
Duitsland boos om dreigende actie China tegen gevechtsvliegtuig

BERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.

27 minuten geleden
Russische verkiezingswaarnemer stopt na vervolging topman

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.

40 minuten geleden
Waarnemer: vrachtschip op Rode Zee voortdurend aangevallen

LONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.

1 uur geleden
Onderhandelingen tussen Israël en Hamas gaan door

DOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.

1 uur geleden
Brand bij Spaanse Tarragona breidt zich verder uit

TARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.

2 uur geleden