Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU gaf vorig jaar kwart minder verblijfsvergunningen af

EU gaf vorig jaar kwart minder verblijfsvergunningen af

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben vorig jaar 2,2 miljoen verblijfsvergunningen afgegeven aan burgers van buiten de EU. Dat zijn er volgens het Europese statistiekbureau Eurostat 706.000 minder dan in 2019 ofwel 24 procent. Het is de eerste daling sinds 2013 en die is voornamelijk te wijten aan de pandemie en de wereldwijde lockdowns waardoor mensen niet konden reizen, stelt Eurostat.

Ook Nederland gaf beduidend veel minder verblijfsvergunningen af. Ging het in 2019 nog om 102.132 mensen die toestemming kregen zich te vestigen, vorig jaar zakte dat aantal naar 73.511. Bijna 40 procent was voor familiehereniging, 16 procent voor studie en 18 procent voor werk. Er werden ook 19.650 verblijfsvergunningen verstrekt om "andere redenen", onder meer aan vluchtelingen.

Gemiddeld werden in de hele EU 38 procent minder verblijfsvergunningen afgegeven die gerelateerd zijn aan studie, 25 procent minder vanwege werk en 23 procent om familieredenen. De enige lidstaat die juist meer verblijfsvergunningen aan niet-EU-burgers afgaf was Litouwen (+5 procent).

Ruim een derde (36 procent) van alle vergunningen was voor mensen uit Oekraïne, Marokko en India die in de EU kwamen wonen om er te werken, te studeren of zich bij familie te voegen. Ze gingen vooral naar Polen, Spanje en Duitsland.

Meer uit Buitenland

Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

8 minuten geleden
Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

30 minuten geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

38 minuten geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

3 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

5 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers

STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.

8 uur geleden
Republikein dient motie in voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse vertegenwoordiger Matt Gaetz heeft maandagavond een motie ingediend om zijn partijgenoot Kevin McCarthy uit het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verwijderen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Volgens de regels van het orgaan dient er binnen twee dagen over de motie te worden gestemd.

10 uur geleden