Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU gaf vorig jaar drie miljoen verblijfsvergunningen af

EU gaf vorig jaar drie miljoen verblijfsvergunningen af

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben vorig jaar drie miljoen verblijfsvergunningen afgegeven aan burgers van buiten de EU. Een derde daarvan was voor mensen uit Oekraïne, Marokko en India die in de EU kwamen wonen om er te werken, te studeren of zich bij familie te voegen. In Nederland kregen 102.132 mensen toestemming zich te vestigen.

Sinds 2013 groeit het aantal verstrekte verblijfvergunningen in de EU gestaag. Over 2019 gaat het om een stijging van 6 procent, ofwel 163.000 personen, vergeleken met het jaar ervoor, zo meldt het Europese statistiekbureau.

Gemiddeld was in de EU 41 procent van alle verblijfsvergunningen gerelateerd aan werk en 27 procent aan familie. In Nederland was 38 procent in het kader van familiehereniging en een vijfde door werk. Ook komen studenten graag naar de EU om een opleiding te volgen, vooral uit China en de Verenigde Staten. In Nederland lag het percentage vergunningen vanwege een studie met 20 flink hoger dan het EU-gemiddelde van 14.

Andere redenen

Er werden in Nederland 21.271 verblijfsvergunningen (20,8 procent) afgegeven om "andere redenen". Daar worden onder meer vluchtelingen onder verstaan. Gemiddeld in de EU lag dat percentage op 18,5.

Met een kwart van alle verblijfsvergunningen die in 2019 door de EU-landen werden verstrekt liep Polen voorop. Het overgrote merendeel daar, 551.000 van de 625.000 verblijfsvergunningen, was voor Oekraïners die voor werk naar hun buurland verhuisden.

Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië verstrekten de meeste verblijfsvergunningen, maar per hoofd van de bevolking gemeten waren Malta en Cyprus de koplopers. Duitsland nam veel vluchtelingen, vooral Syrische, op terwijl het in Frankrijk voor een kwart om studenten ging.

Meer uit Buitenland

Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

1 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

1 uur geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

2 uur geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

3 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

3 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

4 uur geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

5 uur geleden