Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU gaf in 2021 record aantal verblijfsvergunningen wegens werk af

EU gaf in 2021 record aantal verblijfsvergunningen wegens werk af

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben vorig jaar gezamenlijk 2,95 miljoen eerste verblijfsvergunningen afgegeven aan burgers van buiten de EU. Dat is volgens het Europese statistiekbureau Eurostat een stijging van 693.700, oftewel 31 procent, ten opzichte van 2020. Het aantal verblijfsvergunningen vanwege werk bereikte een recordhoogte van 1,3 miljoen, ofwel bijna de helft (45 procent) van alle toegekende verblijfsvergunningen.

Het aantal afgegeven eerste verblijfsvergunningen aan niet-EU-burgers ligt nu weer op ongeveer hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Dat geldt ook voor Nederland. Vorig jaar kregen 103.580 vreemdelingen toestemming zich in ons land te vestigen, nadat het in 2020 vanwege de coronareisbeperkingen maar om 73.511 mensen ging. In 2021 gaf Nederland 12.740 Syrische vluchtelingen een verblijfsvergunning, maar werden ook onder meer 11.799 mensen uit India, 8336 Turken, 6637 personen uit China inclusief Hongkong en 5595 Amerikaanse burgers verblijd met een verblijfsdocument om te komen wonen, werken, studeren of zich bij familie te voegen.

De meeste eerste verblijfsvergunningen in de Europese Unie werden vorig jaar toegekend aan Oekraïners (875.800), die zich voornamelijk voor werk in de EU vestigden. Ze gingen vooral naar Polen, Spanje en Frankrijk. Daarna volgden mensen uit Marokko (150.100), die in hoofdzaak vanwege familiehereniging een verblijfsvergunning kregen, voor de helft in Spanje.

Meer uit Buitenland

Russische dienstweigeraars van harte welkom in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zei dinsdag dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land.

57 minuten geleden
Meer Russen naar EU sinds mobilisatie

WARSCHAU (ANP) - Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over. Dat is 30 procent meer dan een week eerder.

2 uur geleden
Europese Commissie: straf voor organisatoren referenda Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Europese Commissie wil deelnemers aan de organisatie van de Russische referenda in de bezette delen van Oekraïne op de sanctielijst van de EU zetten. Ook "internationale waarnemers" die Moskou voor de volksstemming over aansluiting bij Rusland naar Oekraïne heeft gestuurd, komen volgens de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in aanmerking voor strafmaatregelen.

3 uur geleden
Oekraïne laat zich door referenda niet tegenhouden op slagveld

KIEV (ANP/AFP) - De militaire doelen van Oekraïne zullen op geen enkele manier veranderen door de referenda over Russische annexatie van vier Oekraïense regio's. "Deze acties van Poetin zullen geen invloed hebben op de politiek, de diplomatie en de acties van Oekraïne op het slagveld", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dinsdag tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Catherine Colonna.

3 uur geleden
Glasgow of Liverpool gaat Eurovisie Songfestival organiseren

LONDEN (ANP) - De komende editie van het Eurovisie Songfestival in het Verenigd Koninkrijk vindt plaats in Glasgow of Liverpool. Dat heeft de BBC dinsdag bekendgemaakt. De twee steden zijn als laatste overgebleven van de zeven Britse steden die op de shortlist stonden.

4 uur geleden
Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

DONETSK (ANP) - Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 85 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. De zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk heeft nog geen voorlopige uitslag gepubliceerd.

4 uur geleden
Mogelijk eerste vrouwelijke premier Italië op zoek naar kabinet

ROME (ANP/AFP) - De grote winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, is op zoek naar een kabinet om als eerste vrouwelijke premier van het land te leiden. De conservatieve en nationalistische Meloni won met haar voorheen kleine rechts-radicale partij Fratelli d'Italia 26 procent van de stemmen en laat de andere kopstukken uit haar rechtse alliantie, Matteo Salvini en Silvio Berlusconi, ver achter zich.

4 uur geleden