Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU en VS: WHO moet herhaling misbruik door medewerkers voorkomen

EU en VS: WHO moet herhaling misbruik door medewerkers voorkomen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en de Europese Unie eisen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alles in het werk stelt herhaling van seksueel geweld door medewerkers van de organisatie, zoals in Congo, te voorkomen. "We zullen ervoor zorgen dat de toezeggingen van het leiderschap van de WHO zullen leiden tot meer verantwoordelijkheid, meer capaciteit voor actie en snelle verandering", staat in een gezamenlijke verklaring. Die werd ook ondertekend door Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

De baas van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, bood begin deze week excuses aan voor het wangedrag van zijn medewerkers in Congo. In dat land hebben nationale en internationale hulpverleners tussen 2018 en 2020 tijdens de bestrijding van het ebolavirus zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Tedros noemde hun gedrag "onvergeeflijk" en beloofde de daders ter verantwoording te roepen.

Een onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar de beschuldigingen, bracht dinsdag een rapport naar buiten. Daarin staat dat 21 van de 83 verdachte hulpverleners werkzaam zijn bij de WHO. Het onderzoek werd gestart nadat meer dan vijftig vrouwen hadden aangegeven slachtoffer te zijn van seksueel misbruik.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

17 uur geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 dag geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

1 dag geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

1 dag geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

1 dag geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden