Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU en VS vinden uitweg uit conflict over uitwisseling data

EU en VS vinden uitweg uit conflict over uitwisseling data

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben nieuwe, strengere privacyafspraken gemaakt die de overdracht van Europese persoonsgegevens weer mogelijk moeten maken. De vorige werden aan de kant geschoven door de Europese rechter omdat ze tekortschoten en Europeanen niet genoeg beschermden.

Het principeakkoord werd vrijdag gesloten door voorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Joe Biden, die op bezoek is in Brussel. Door de deal zouden data weer vrijelijk naar de VS kunnen stromen, bijvoorbeeld berichten op sociale media of de personeelsadministratie van een vestiging van een Amerikaans bedrijf in de EU.

De onderhandelingen over nieuwe, strengere regels sleepten bijna twee jaar voort. Brussel wees een eerder Amerikaans voorstel van de hand. Het bedrijfsleven begon het uitblijven van afspraken te voelen en grote Amerikaanse internetbedrijven zinspeelden al op een vertrek uit de EU. Veel bedrijven houden zich tot dusver niet aan het oordeel van het Europees Hof van Justitie en toezichthouders zagen dat vaak door de vingers. Maar de laatste tijd maken toezichthouders zoals de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens aanstalten strenger op te treden.

Meer uit Buitenland

Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

24 minuten geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

1 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

1 uur geleden
Israël meldt dood van twee gijzelaars in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Israëlische informatie zijn nog twee gijzelaars in de Gazastrook overleden. Het nieuws komt in de week van nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de ongeveer 120 resterende gijzelaars.

1 uur geleden
Israëlische topsporters welkom, zegt Franse buitenlandminister

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Israëlische topsporters zijn welkom bij de Olympische Spelen in Parijs, benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné maandag. Eerder spoorde een links-radicaal parlementslid sporters uit Israël aan om niet te komen.

2 uur geleden
Meer dan 500 arrestaties na dodelijke protesten in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Na de golf van politiek geweld in Bangladesh zijn al zeker 532 mensen opgepakt, meldt een woordvoerder van de politie van de Bengalese hoofdstad Dhaka. Onder hen zijn ook leden van de oppositie. Bij de protesten zijn in een week tijd al 163 mensen omgekomen en raakten honderden agenten gewond.

3 uur geleden
'Olympische week' voor Franse president Macron

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron brengt maandag samen met onder anderen de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, een bezoek aan het olympische dorp in Saint-Denis bij Parijs. Er zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen die vrijdag beginnen al zeker 4400 sporters neergestreken. Macron bezoekt onder meer de Franse atleten in het dorp. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sport, respectievelijk Gérald Darmanin en Amélie Oudéa-Castéra, nemen deel aan het bezoek.

3 uur geleden