Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt. "De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

Dagenlange protesten van Palestijnen in Jeruzalem tegen de uitzetting van gezinnen om plaats te maken voor Joodse kolonisten zijn uitgelopen op Palestijnse raketbeschietingen van Israël en Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook.

"Het lanceren van raketten vanuit de Gazastrook op de burgerbevolking in Israël is compleet onaanvaardbaar en leidt tot escalatie. Alle leiders hebben de verantwoordelijkheid om op te treden tegen extremisten", aldus de EU-woordvoerder in een verklaring. "Wij herhalen onze oproep aan beide partijen om zich in te zetten om de situatie te de-escaleren. Verdere burgerslachtoffers moeten worden vermeden."

Ook de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft beide kanten opgeroepen te stoppen met de aanvallen. "Ik ben erg bezorgd over de raketaanvallen", zei hij. "Alle partijen moeten maatregelen nemen voor de-escalatie en om spanningen te verminderen."

De Palestijnse Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert, had Israël maandag een ultimatum gesteld. Als het land niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou weghalen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels heeft de groepering volgens eigen zeggen ruim honderd raketten afgeschoten.

Israël zegt drie leden van de Hamas te hebben gedood. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid kwamen in het noorden van de Gazastrook twintig mensen om het leven, onder wie negen kinderen. Over Israëlische slachtoffers door Palestijnse raketten is nog niets bekend.

Israël vierde maandag ook Jeruzalemdag, een jaarlijkse feestdag waarop wordt stilgestaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg mochten komen.

Meer uit Buitenland

Marinechef Taiwan bezoekt volgende week de VS

WASHINGTON/TAIPE (ANP/RTR) - Het hoofd van de Taiwanese marine, admiraal Tang Hua, bezoekt vanaf volgende week de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Taiwan en de VS.

1 uur geleden
New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

7 uur geleden
Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.

10 uur geleden
Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

SAN ESTEBAN DE PRAVIA/TARRAGONA (ANP) - Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken. Hij werd door metershoge golven meegesleurd en is verdronken.

11 uur geleden
Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft in de Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een VN-missie over toezicht op sancties tegen Noord-Korea te stoppen. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.

12 uur geleden
Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

14 uur geleden
Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

14 uur geleden