
EU en VN verwelkomen terugkeer VS in klimaatverdrag Parijs
NEW YORK/BRUSSEL (ANP) - Vanuit de Europese Unie en de Verenigde Naties is opgetogen gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de VS weer deel te laten uitmaken van het klimaatverdrag van Parijs. Biden ondertekende woensdag een decreet waarmee de VS zich weer conformeren aan de doelen van het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde te beperken.
In een gezamenlijke verklaring stellen vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en EU-buitenlandchef Josep Borrell dat zij de terugkeer van de VS in het verdrag van Parijs verwelkomen. "We kijken ernaar uit om om de Verenigde Staten weer aan onze zijde te hebben in het aanvoeren van de internationale inspanningen om de klimaatcrisis te bestrijden", schrijven Timmermans en Borrell. "De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van ons tijdperk en kan alleen worden overwonnen door onze krachten te bundelen."
VN-chef Antonio Guterres riep Biden direct op om een "ambitieus" plan op te stellen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. "Ik verwelkom de stappen van president Biden om weer mee te doen met het verdrag van Parijs over klimaatverandering en zich aan te sluiten bij de groeiende coalitie van regeringen, steden staten, bedrijven en mensen die ambitieus actie ondernemen om de klimaatcrisis te bestrijden", aldus Guterres.
Bidens voorganger Donald Trump besloot in juni 2017 om uit het verdrag van Parijs te stappen. Vanaf 4 november 2020 maakten de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.
Trump houdt nog altijd vol dat het klimaat niet opwarmt, maar juist afkoelt. Biden denkt daar anders over en is juist een groot voorstander van het tegengaan van opwarming van de aarde. In zijn campagne beloofde hij te zullen mikken op nul CO2-uitstoot in 2050 in de VS.
Meer uit Buitenland
DUBAI (ANP/RTR) - Israël gaat toestaan dat andere landen vanuit de lucht hulpgoederen afwerpen in de Gazastrook, zeggen bronnen bij het Israëlische leger tegen de legerradio en Sky News. De droppings boven het belegerde en voortdurend bestookte Palestijnse gebied, waar honger om zich heen grijpt, zouden vrijdagmiddag mogen beginnen.
58 minuten geledenMANILLA (ANP/AFP) - Het Filipijnse hooggerechtshof heeft het aanstaande afzettingsproces tegen vicepresident Sara Duterte geblokkeerd. Het proces zou in strijd zijn met een grondwettelijke bepaling die meerdere afzettingsprocedures binnen één jaar verbiedt.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - In de eerste maanden van dit jaar zijn 111 Syriërs vrijwillig vanuit België naar Syrië teruggekeerd, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van Fedasil. De val van het Assad-regime lijkt de voornaamste beweegreden. Vorig jaar keerden twee mensen terug vanuit België.
2 uur geledenRAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwelkomt het besluit van Frankrijk om de Palestijnse staat te erkennen. Een "overwinning voor de Palestijnse kwestie", aldus de leider van de Palestijnse Autoriteit, het bestuursorgaan op de Westelijke Jordaanoever.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Rusland ziet niets in een ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op korte termijn. Een top tussen de twee leiders kan alleen plaatsvinden als laatste stap in het vredesproces, verklaart het Kremlin.
2 uur geledenKYIV (ANP/AFP/RTR) - De invoering van een wet die de Oekraïense corruptiebestrijding minder onafhankelijk maakt, verdient geen schoonheidsprijs, erkent president Volodymyr Zelensky. Er had "waarschijnlijk meer dialoog moeten plaatsvinden", zei hij vrijdag na dagen van felle protesten.
4 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Artsen zonder Grenzen (AzG) meldt dat een kwart van alle jonge kinderen en zwangere of borstvoeding gevende vrouwen die vorige week in hun klinieken in Gaza werden onderzocht, ondervoed was. De hulporganisatie legt de schuld hiervoor bij het "uithongeringsbeleid" van Israël.
5 uur geleden