EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen
LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.
De bedoeling is dat de douanediensten meer informatie gaan delen over de aanvoer van de bootjes en gebruikte materieel. Het VK en Frankrijk zullen het initiatief nemen, met ook België, Duitsland en Nederland als deelnemers. Het Verenigd Koninkrijk, sinds 2020 geen EU-lid meer, probeert de toestroom van tienduizenden migranten die elk jaar met kleine boten vanaf het Europese vasteland aankomen, in te dammen.
Die migratieroute is al vaker dodelijk gebleken, met als laatste slachtoffer een 7-jarig meisje dat zondag verdronk toen een kleine boot met zestien migranten op weg van Noord-Frankrijk kapseisde op het Kanaal. De Britse premier Rishi Sunak belooft om de bootjes tegen te houden, maar bijna 30.000 mensen maakten in 2023 nog steeds de oversteek.
Het plan voor betere douanecoördinatie werd maandag besproken tijdens een bijeenkomst in Brussel van de zogeheten Calais Groep, die is opgericht voor het aanpakken van irreguliere migratie. De groep bestaat uit het VK, Frankrijk, België, Duitsland en Nederland, en de Europese Commissie en agentschappen.
Het migratiethema zal naar verwachting een grote rol spelen bij de Britse verkiezingen later dit jaar, vooral gezien de belofte van de regering om na de Brexit de controle over de grenzen van het land te versterken.
Meer uit Buitenland
COVENTRY (ANP/AFP/DPA/RTR) - Islamistische opstandelingen hebben de Syrische stad Hama van drie kanten omsingeld, zegt het in Engeland gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Overheidstroepen in de stad zouden nog maar één vluchtroute over hebben, namelijk richting Homs in het zuiden.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - De druk op de Franse president Emmanuel Macron om op te stappen, is volgens Marine Le Pen toegenomen. Toch roept de leider van de rechtse partij Rassemblement National (RN) Macron niet op om te vertrekken. Dat is aan Macron zelf, zei ze vlak nadat het parlement premier Michel Barnier en zijn kabinet had weggestuurd. De linkse partij LFI vindt wel dat de president moet vertrekken.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister-president Michel Barnier. Het is voor het eerst sinds 1962 dat in Frankrijk op deze manier een premier wordt weggestuurd. 331 van de 574 parlementariërs stemden voor de motie. Het is nu aan Barnier om zijn ontslag in te dienen bij de president.
3 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht heeft een lichaam van een gegijzelde in de Gazastrook gevonden en terug naar Israël gehaald. Het gaat om het stoffelijk overschot van Itay Svirsky, die op 7 oktober vorig jaar door Hamas werd ontvoerd in de kibboets Be'eri, melden zowel de strijdkrachten als premier Benjamin Netanyahu.
4 uur geledenALEPPO (ANP/AFP) - Ruim 115.000 mensen zijn op de vlucht geslagen door het opgelaaide geweld in Syrië, meldt een lokale VN-functionaris. Vooral burgers uit de regio's Idlib en Aleppo hebben hun huizen verlaten omdat daar zwaar wordt gevochten tussen de rebellen en het regeringsleger.
5 uur geledenOSLO (ANP/RTR) - De Noorse massamoordenaar Anders Breivik heeft opnieuw te horen gekregen dat hij niet vervroegd wordt vrijgelaten. In november vroeg Breivik om vervroegde vrijlating. Zijn advocaat noemde de kans al klein dat zijn poging deze keer zou slagen. De aanklager heeft betoogd dat het gevaar te groot is dat hij zijn misdaden zou herhalen.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump wil Peter Navarro voordragen als handelsadviseur van de regering. Tijdens de eerste ambtstermijn van Trump had hij een vergelijkbare functie. Navarro zat begin dit jaar nog vier maanden in de gevangenis, omdat hij had geweigerd te verschijnen voor een parlementaire commissie die onderzoek deed naar de Capitoolbestorming.
5 uur geleden