Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU en China willen snel een top beleggen

EU en China willen snel een top beleggen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de Europese Unie en China willen snel weer een gezamenlijke top beleggen. De twee economische grootmachten, die de afgelopen tijd meermaals onvriendelijkheden uitwisselden, hebben elkaar al jaren niet op zo'n hoog niveau ontmoet.

De Chinese president Xi Jinping en de voorzitter van de EU-regeringsleiders, Charles Michel, hebben met elkaar gebeld en afgesproken elkaar te treffen, zegt een hoge EU-bron. Hij noemde nog geen datum. Later willen Xi en Michel ook eens bijeenkomen met de regeringsleiders van alle 27 EU-landen.

De EU en China sloten vorig jaar nog een belangrijke overeenkomst over wederzijdse handel en toegang voor elkaars bedrijven. Maar die belandde in de ijskast toen de EU China strafmaatregelen oplegde voor het onderdrukken van een islamitische minderheid en Beijing prompt terugsloeg met sancties voor onder anderen EU-ambassadeurs en Europarlementariërs.

Handelspartner

Brussel zag China voorheen vooral als handelspartner, maar tegenwoordig ook meer en meer als concurrent en ideologische tegenstander. Dat gebeurt ook onder druk van de Verenigde Staten, die China als voornaamste rivaal zijn gaan beschouwen en de confrontatie aangaan.

Sinds Michel en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in 2019 aantraden, kwam het nog niet van een top met Xi. Onder meer de coronacrisis kwam ertussen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
stop eens met luisteren naar de usa--gewoon de eigen weg volgen en niet als schapen achter biden aanlopen.

Meer uit Buitenland

Oud-stafchef Trump werkt mee aan onderzoek bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Meadows, voormalig stafchef van oud-president Donald Trump, werkt alsnog mee met de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Hij werd in september gedagvaard met onder anderen oud-adviseur Steve Bannon, maar had in eerste instantie geweigerd. Hij zou in de cel kunnen belanden als hij daaraan vasthoudt.

1 uur geleden
Nieuwe Duitse leider: parlement besluit over vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP) - Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

2 uur geleden
Duitse politiek flirt met algemene vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP) - Steeds meer Duitse politici willen een algemene vaccinatieplicht in de strijd tegen het coronavirus. Ook toekomstig regeringsleider Olaf Scholz heeft zich er positief over uitgesproken, melden Duitse media.

5 uur geleden
Oekraïense premier houdt Rusland verantwoordelijk voor coupplan

KIEV (ANP/RTR) - De premier van Oekraïne houdt buurland Rusland verantwoordelijk voor een vermeend complot om de regering in Kiev omver te werpen. Denys Sjmygal zei tijdens een bezoek aan Brussel dat Moskou "absoluut" achter het plan zit.

5 uur geleden
Hongaarse regering krijgt toestemming voor lhbti-referendum

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Hongaarse regering heeft van het parlement toestemming gekregen voor een referendum over kwesties met betrekking tot een omstreden lhbti-wet. Onder premier Viktor Orbán is een wet ingevoerd die jongeren moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties.

7 uur geleden
Griekenland beboet 60-plussers die zich niet laten vaccineren

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse autoriteiten gaan 60-plussers verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Vaccinweigeraars kunnen straks iedere maand een boete krijgen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend.

9 uur geleden
Toezichthouder EU: goedkeuren aangepast vaccin kost 3 maanden

BRUSSEL (ANP) - Als een van de vaccinfabrikanten zijn coronavaccin op maat snijdt van de nieuwe Omikron-variant, kan de Europese Unie het in drie tot vier maanden toelaten. "We staan daar klaar voor", zegt de baas van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

9 uur geleden