Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU en China boeken voortgang, maar 'nog veel te doen'

EU en China boeken voortgang, maar 'nog veel te doen'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en China boeken vorderingen in de Chinese omgang met Europese bedrijven, nodig voor het handelsakkoord dat de twee economische grootmachten hopen te sluiten. Maar de EU heeft "druk" uitgeoefend om vaart te maken met de grote meningsverschillen over een 'gelijk speelveld' voor het Europese bedrijfsleven die nog niet zijn opgelost, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na de virtuele mini-top van maandag.

Brussel en Peking zijn het bijvoorbeeld eens dat China openheid moet geven over staatssubsidies aan Chinese bedrijven, zegt Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maar er is meer nodig om Europese ondernemers een eerlijke kans te geven in China. Peking moet hun onder meer gemakkelijker toegang tot de Chinese markt geven en ze moeten met hun duurzaamheidseisen niet meteen op achterstand staan, onderstreept ze. Pas als dat gebeurt kunnen de EU en China er misschien nog dit jaar uitkomen, zoals de bedoeling is.

Over grote meningsverschillen als de harde hand van China in Hongkong, in Tibet en tegen de Oeigoeren, praten Brussel en Peking later dit jaar verder in de Chinese hoofdstad, zei bondskanselier Merkel. EU-president Charles Michel hoopt dat er dan ook een bezoek aan Tibet inzit. EU-diplomaten mogen volgens Merkel de provincie Xinjiang bezoeken om te kijken hoe het met de Oeigoerse minderheid gaat.

Klimaatverandering

De EU maant China ook meer werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. Brussel, dat zelf in 2050 klimaatneutraal wil zijn, opperde eerder dat China naar 2060 zou kunnen streven. Maar dat moet de EU niet voorschrijven, vindt Merkel.

Duitsland hoopte dit najaar, nu het de EU voorzit, eindelijk een 'investeringsovereenkomst' met China te kunnen sluiten. Daarover wordt al een jaar of zeven moeizaam onderhandeld. Van de geplande topconferentie van alle Europese regeringsleiders met de Chinese president Xi Jinping, die nieuwe vaart had moeten brengen, bleef door de coronamaatregelen niet meer over dan een mini-top op afstand.

Om het coronavirus eronder te krijgen is het belangrijk dat ook China alle medewerking verleent aan het onderzoek naar de bron van het virus, herhaalde EU-president Michel na afloop van de videotop. In het herstel van de wereldeconomie kan de handel tussen China en de EU een mooi aandeel hebben. Maar dan moet die wel eerlijker worden, zei Michel.

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

2 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

3 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

5 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

7 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

8 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

9 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

10 uur geleden