Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

BRUSSEL (ANP) - De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland gaan volgende week verder in Londen. Volgens bronnen rond de Britse onderhandelaars waren de gesprekken in Brussel deze week constructief en is er op sommige punten toenadering gekomen. "Maar de waarheid is dat er op de belangrijke punten nog grote verschillen zijn." De Britten geven aan dat er snel een doorbraak moet komen.

Als onderdeel van het brexit-akkoord, dat vorig jaar december werd gesloten, werd afgesproken dat goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd aan Europese eisen moeten voldoen en dus ook moeten worden gecontroleerd. Op die manier kon worden voorkomen dat er een harde grens tussen EU-staat Ierland en Noord-Ierland komt te liggen. Zo'n harde grens zou de zwaarbevochten vrede tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken in Noord-Ierland namelijk op het spel kunnen zetten.

De Britten noemen het Noord-Ierse protocol al een tijdje onwerkbaar en hebben publiekelijk gedreigd dat eenzijdig op te zeggen. Eurocommissaris Maros Šefčovič bood al een forse versoepeling van de controles op Britse goederen aan, maar dat is voor de Britten niet voldoende. Het feit dat het Europees Hof van Justitie arbiter is bij geschillen vinden ze namelijk ook onverteerbaar.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat het schrappen van die rol bespreekbaar is voor de Europese Unie, waardoor het opzeggen van het verdrag de enige mogelijke stap lijkt voor het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie zou volgens bronnen in Brussel hard terug willen slaan als de Britten dat doen.

Meer uit Financieel

Turkse inflatie koelt licht af tot net onder 38 procent

ANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april iets minder sterk opgelopen dan een maand eerder. De inflatie in het land bedroeg afgelopen maand 37,9 procent, tegen 38,1 procent in maart, meldde het Turkse statistiekbureau. De inflatie koelde daarmee voor de elfde maand op rij af en beweegt zich rond het laagste niveau in ongeveer twee jaar.

1 uur geleden
Wijn- en cognacbedrijf Moët Hennessy schrapt honderden banen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse wijn- en cognacbedrijf Moët Hennessy schrapt honderden banen. De onderneming, onderdeel van luxeconcern LVMH, reageert zo op een krimpende vraag en een tariefconflict tussen de Europese Unie en China over cognac.

1 uur geleden
Shell zakt op Damrak na speculatie over overname concurrent BP

AMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern overweegt een overname van zijn Britse branchegenoot BP, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Over een samensmelting van de twee Britse concerns gaan al tientallen jaren af en toe geruchten. Het zou een van de grootste deals in de olie-industrie ooit zijn. Het aandeel Shell verloor ruim 2 procent.

2 uur geleden
Vietnam houdt vast aan groeidoelen ondanks handelsoorlog

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - Vietnam houdt vast aan zijn economische groeidoelstellingen, ondanks de forse importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump het land in het vooruitzicht heeft gesteld. Premier Pham Minh Chinh herhaalde in een toespraak tot de Nationale Vergadering in Hanoi dat de regering nog steeds rekent op minstens 8 procent groei dit jaar en meer dan 10 procent groei in de komende jaren.

2 uur geleden
Olieprijzen zakken na nieuwe productieverhoging OPEC+

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen maandag flink omlaag na het besluit van de landen van oliekartel OPEC+ om de olieproductie volgende maand opnieuw te verhogen. Het aanbod van olie zal daardoor verder toenemen op een moment dat de vraag naar de brandstof onder druk staat door de onzekerheid rond de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.

4 uur geleden
Australië en Nieuw-Zeeland komen op voor eigen filmindustrie

SYDNEY (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Australië en Nieuw-Zeeland verklaarden maandag dat ze opkomen voor hun eigen filmindustrieën. Daarmee reageerden ze op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om een heffing van 100 procent in te voeren op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd.

4 uur geleden
KLM voorziet meer annuleringen door onderhoud Boeing 787's

AMSTELVEEN (ANP) - KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.

19 uur geleden