Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

BRUSSEL (ANP) - De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland gaan volgende week verder in Londen. Volgens bronnen rond de Britse onderhandelaars waren de gesprekken in Brussel deze week constructief en is er op sommige punten toenadering gekomen. "Maar de waarheid is dat er op de belangrijke punten nog grote verschillen zijn." De Britten geven aan dat er snel een doorbraak moet komen.

Als onderdeel van het brexit-akkoord, dat vorig jaar december werd gesloten, werd afgesproken dat goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd aan Europese eisen moeten voldoen en dus ook moeten worden gecontroleerd. Op die manier kon worden voorkomen dat er een harde grens tussen EU-staat Ierland en Noord-Ierland komt te liggen. Zo'n harde grens zou de zwaarbevochten vrede tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken in Noord-Ierland namelijk op het spel kunnen zetten.

De Britten noemen het Noord-Ierse protocol al een tijdje onwerkbaar en hebben publiekelijk gedreigd dat eenzijdig op te zeggen. Eurocommissaris Maros Šefčovič bood al een forse versoepeling van de controles op Britse goederen aan, maar dat is voor de Britten niet voldoende. Het feit dat het Europees Hof van Justitie arbiter is bij geschillen vinden ze namelijk ook onverteerbaar.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat het schrappen van die rol bespreekbaar is voor de Europese Unie, waardoor het opzeggen van het verdrag de enige mogelijke stap lijkt voor het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie zou volgens bronnen in Brussel hard terug willen slaan als de Britten dat doen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Fiscus vult aftrekposten bij belastingaanslag zelf in

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders krijgen de komende weken een voorlopige aanslag voor volgend jaar. Nieuw daarbij is dat de Belastingdienst de aftrekposten automatisch invult zodat een burger volgens de fiscus zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Dat kan bijvoorbeeld schelen wanneer samen aangifte wordt gedaan als fiscale partners. Mensen kunnen er volgens de Belastingdienst altijd nog voor kiezen de bedragen alsnog anders te verdelen.

41 minuten geleden
Aandacht voor Intertrust op Damrak na overnamebod CSC

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Intertrust. De financieel dienstverlener is akkoord gegaan met een overnamebod van 20 euro per aandeel van zijn Amerikaanse branchegenoot CSC. Intertrust voerde eerder al gesprekken met investeerder CVC Capital Partners over een bod van 18 euro per aandeel, maar die gesprekken werden afgelopen week afgebroken. Het bedrijf had al laten weten door meerdere partijen te zijn benaderd voor een overname.

44 minuten geleden
Intertrust komt in handen van branchegenoot CSC

AMSTERDAM (ANP) - De aan de Amsterdamse beurs genoteerde financieel dienstverlener Intertrust wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot CSC. De Amerikanen betalen 20 euro per aandeel. Daarmee hangt aan Intertrust in zijn geheel een prijskaartje van 1,8 miljard euro.

59 minuten geleden
Techinvesteerder SoftBank hard onderuit op Japanse beurs

TOKIO (ANP) - De Japanse techinvesteerder SoftBank ging maandag hard onderuit op de beurs in Tokio. Beleggers maakten zich zorgen over de dalende waarde van de beleggingsportefeuille van het bedrijf. Vooral de Chinese technologiebedrijven waarin SoftBank grote belangen heeft staan al enige tijd flink onder druk en gingen maandag opnieuw omlaag.

1 uur geleden
Aandelenbeurzen blijven in ban van Omikron-variant

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel zal ook deze week worden gedomineerd door de verdere ontwikkelingen rond de Omikron-variant van het coronavirus. Afgelopen week lieten de beursgraadmeters in Europa en New York forse koersschommelingen zien door alle onzekerheid rond Omikron op de financiële markten. Ook op de oliemarkt was het erg onrustig.

16 uur geleden
Vivendi bereid te praten over staatsovername Telecom Italia

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse mediaconcern Vivendi, de grootaandeelhouder van telecombedrijf Telecom Italia, zou bereid zijn om te praten over een overname door de Italiaanse staat van Telecom Italia. Daarmee zou een einde kunnen komen aan de overnamestrijd waarin het mediaconcern verwikkeld is. Onlangs bood de Amerikaanse investeerder KKR bijna 11 miljard euro voor Telecom Italia, maar Vivendi zag daar nog niets in.

17 uur geleden
Een vijfde meer omzet voor webwinkels in sinterklaasperiode

DEN HAAG (ANP) - In de aanloop naar Sinterklaas kochten consumenten veel meer bij webwinkels dan vorig jaar, schat Betaalvereniging Nederland op basis van betaaldata van de afgelopen week. Webwinkels draaiden de afgelopen zeven dagen een vijfde meer omzet dan dezelfde week vorig jaar.

18 uur geleden