
'EU en Britten dichtbij akkoord over Noord-Ierse kwestie'
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn dichtbij een overeenkomst die spanningen rond douanecontroles in Noord-Ierland moet verhelpen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van zowel Britse als Brusselse functionarissen.
De Britse regering heeft de EU verzocht om Noord-Ierland langer toe te staan worsten en gekoelde vleeswaren te importeren uit het Verenigd Koninkrijk. Europese onderhandelaars zouden nu geneigd zijn om daarmee in te stemmen, zo melden bronnen. Een definitief akkoord is er echter nog niet.
Bij de brexit werd afgesproken dat de import van Brits gekoeld vlees in Noord-Ierland op den duur zou worden verboden, omdat de EU de invoer van gekoeld vlees van buiten het landenblok verbiedt. Noord-Ierland hoort weliswaar niet bij de EU, maar moet zich door afspraken uit het brexitakkoord nog wel aan veel Europese regels houden. Bij vredesbesprekingen in de jaren negentig is namelijk afgesproken dat er nooit grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland mogen komen, waardoor de douane binnenlandse controles tussen Noord-Ierland en Groot-Brittanniƫ moest instellen om EU-regels te handhaven.
Londen wil eigenlijk af van de controles op bepaalde goederen die Britten naar Noord-Ierland exporteren, omdat die voor te veel ontwrichting bij lokale gemeenschappen zouden zorgen. De strenge houding van de EU zou spanningen in Noord-Ierland tussen voorstanders van eenwording met Ierland en de Brits-gezinde unionisten alleen maar verergeren, zo luidde de klacht.
Eerder deze maand dreigde de Britse premier Boris Johnson een deel van het brexitprotocol op te schorten als de EU niet zou instemmen met een compromis rondom Noord-Ierland. Hij zou daarvoor een speciale clausule uit het brexitakkoord willen gebruiken die het voor beide partijen mogelijk maakt zich terug te trekken als de naleving van de afspraken ernstige gevolgen zou hebben. De EU verweet de Britse regering vervolgens zich niet te houden aan internationale overeenkomsten.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
2 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
5 uur geleden