Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU eens over vierde pakket sancties tegen Rusland

EU eens over vierde pakket sancties tegen Rusland

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie treft opnieuw een reeks strafmaatregelen tegen Rusland voor diens oorlog tegen Oekraïne. Het inmiddels vierde sanctiepakket raakt Russen als Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, die volgens de EU een aandeel hebben in de invasie, maar ook de Russische economie, meldt huidig EU-voorzitter Frankrijk.

Onder de gestraften zijn opnieuw meerdere rijke zakenlieden uit de kring rond president Vladimir Poetin. Ook wordt de Russische handel en toegang tot luxegoederen geraakt, zegt minister Sigrid Kaag van Financiën. De EU wil "het net rondom Poetin en de zijnen" en zijn "oorlogskas gewoon sluiten".

De EU-landen besloten verder het mes te zetten in handelsprivileges die Rusland geniet als mede-lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Door Rusland die status af te nemen, geldt ook de bijbehorende limiet op in- en uitvoerheffingen niet langer. Die kunnen ze vervolgens dus opschroeven.

Handelspartner

De Verenigde Staten en Canada kondigden dezelfde stap al eerder aan, maar met hen drijft Rusland veel minder handel. De EU is zijn belangrijkste handelspartner.

De precieze nieuwe sancties zijn nog niet naar buiten gebracht, maar die treffen volgens Kaag onder meer de staal- en ijzerindustrie. Dure auto's en andere luxegoederen mogen verder niet meer aan Rusland worden verkocht, kondigden EU-kopstukken eerder aan. Ook wordt het voor Russische energiebedrijven nog meer bemoeilijkt om aan Europees kapitaal te komen, al blijft de aanvoer van gas, olie en steenkool nog altijd ongemoeid.

Kaag, in Brussel voor overleg met haar EU-collega's en daardoor de eerste die kon reageren, sluit niet uit dat er nog meer strafmaatregelen volgen. "Ik denk dat er continu gesproken wordt over hoe de druk nog verder opgevoerd kan worden." Tenzij Moskou bijdraait. Want ook al is niet direct zichtbaar wat de sancties teweegbrengen in het Kremlin, inmiddels moet "zelfs een autocraat zich zorgen maken over hoe je deze oorlog kunt blijven volhouden".

Meer uit Buitenland

Partijen regeringscoalitie Duitsland kelderen verder in peiling

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De drie partijen van de Duitse regeringscoalitie hebben samen nog de steun van 37 procent van de ondervraagden in een opiniepeiling voor Bild am Sonntag. Dit is het laagste percentage in opiniepeilingen sinds de regering van bondskanselier Olaf Scholz in september 2021 aantrad.

18 minuten geleden
CNN: nieuwe Oekraïense doorbraak aan zuidelijke frontlijn

VERBOVE (ANP) - De Oekraïense troepen hebben bij de frontlijn in het zuiden van het land opnieuw een doorbraak geforceerd, zegt de Oekraïense generaal die het offensief leidt tegen de Amerikaanse zender CNN. De Oekraïners zouden bij het dorp Verbove zijn doorgebroken "en nog verder oprukken".

33 minuten geleden
Hongaarse buitenlandminister spreekt Russische collega bij VN

NEW YORK (ANP/DPA) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zijn Russische collega Sergej Lavrov gesproken. Hij vindt "dat het beter zou zijn, wanneer meer westerse politici in gesprek gaan met Russische, want dan zou er meer hoop op beëindiging van de oorlog in Oekraïne zijn".

1 uur geleden
Frankrijk arresteert Rwandese oud-bestuurder voor genocide 1994

PARIJS (ANP/AFP) - Een prominente voormalige Rwandese bestuurder is in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol in de genocide in Rwanda van 1994. Bronnen zeggen tegen het Franse persbureau AFP dat Pierre Kayondo dinsdag is aangehouden en dat hij is aangeklaagd voor medeplichtigheid bij genocide en voor misdaden tegen de menselijkheid.

2 uur geleden
Kyiv: seniore marinecommandanten getroffen bij aanval Sebastopol

SEBASTOPOL (ANP/AFP) - Bij de raketaanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot zijn volgens Oekraïne vrijdag tientallen Russen omgekomen en gewond geraakt, "inclusief hooggeplaatste marinecommandanten". De Oekraïense krijgsmacht zegt dat er op het moment van inslag een bijeenkomst van de leiding van de marine bezig was in het hoofdkwartier in Sebastopol, de grootste stad op de Krim.

3 uur geleden
Berlijn roept klimaatdemonstranten op marathon niet te verstoren

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn heeft klimaatdemonstranten opgeroepen de marathon van zondag in zijn stad niet te verstoren. De groep Letzte Generation (laatste generatie) heeft acties aangekondigd, maar volgens burgemeester Kai Wegner zitten de inwoners van de Duitse hoofdstad daar niet op te wachten. "Het zal veel Berlijners heel boos maken."

4 uur geleden
Zuid-Koreaanse oppositieleider stopt hongerstaking na 24 dagen

SEOUL (ANP) - De belangrijkste oppositieleider van Zuid-Korea heeft zaterdag zijn hongerstaking na 24 dagen beëindigd, meldt een woordvoerder van zijn partij aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Lee Jae-myung, de leider van de sociaalliberale Democratische Partij van Korea, werd deze week opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van uitdroging en duizeligheid. De dokters vroegen hem om te stoppen met de hongerstaking, omdat die zijn gezondheid ernstig kon schaden. Daar ging Lee uiteindelijk mee akkoord.

5 uur geleden