Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU eens over verdeling miljardenfonds voor brexitschade

EU eens over verdeling miljardenfonds voor brexitschade

BRUSSEL (ANP) - Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de verdeling van een hulpfonds voor vissers en andere gedupeerden van de brexit. Het fonds bevat 5 miljard euro, waarvan Nederland grosso modo op 810 miljoen rekent.

De overeenkomst is nog niet definitief. De onderhandelaars leggen die nu aan de verantwoordelijk ministers van de EU-landen en aan het hele parlement voor. Zij moeten nog instemmen.

Nederlandse vissers mogen door het vertrek van de Britten uit de EU ongeveer een kwart minder vis vangen in Britse wateren. Ze hoopten op 130 miljoen uit het steunfonds, dat officieel Brexitaanpassingsreserve heet. Dat stond even op het spel toen onder andere Frankrijk de verdeling van het geld uit het fonds in zijn voordeel probeerde te veranderen.

Nederland

Het is nog onduidelijk hoe het akkoord precies voor Nederland en voor de vissers uitpakt. Het laatste ontwerp was voor die laatsten veel minder ongunstig dan het tegenvoorstel uit de koker van de Fransen. Daardoor hadden de Nederlandse vissers meer dan 15 miljoen euro van de aanvankelijk verwachte 130 miljoen kunnen mislopen. Nu blijft de tegenvaller beperkt, zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

"Dit is een aanvaardbaar compromis. Het bedrag is iets minder voor de Nederlandse vissers, maar dat is te overzien", meent Ruissen. Hem zitten vooral de EU-regels dwars die extra steun uit de Nederlandse schatkist verbieden. Die worden volgens de SGP'er niet versoepeld.

Nederland krijgt na Ierland de grootste bijdrage uit het fonds. Het is bedoeld als tegemoetkoming voor de schade die niet alleen vissers, maar ook bijvoorbeeld handel en transport lijden door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, dat 1 januari zijn beslag kreeg.

Meer uit Financieel

Luchtvaartmaatschappijen blijven luchtruim Midden-Oosten mijden

TEL AVIV (ANP/RTR) - Luchtvaartmaatschappijen blijven zondag grote delen van het Midden-Oosten vermijden na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Dat blijkt uit gegevens van luchtvaartmonitor FlightRadar24.

27 minuten geleden
Monitor: veel meer vluchten luchtruim Afghanistan door conflict

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.

17 uur geleden
Topman Rosneft: productieverhogingen OPEC+ verstandig

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.

20 uur geleden
Handelsminister Zuid-Korea deze week naar VS voor gesprekken

SEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.

22 uur geleden
Minister: handelsconflict kost Duitse economie miljoenen per dag

WASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.

23 uur geleden
Bestuurder Federal Reserve wil renteverlaging in juli

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.

1 dag geleden
Amerikaans Hooggerechtshof wil zaak om heffingen niet versnellen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.

1 dag geleden