Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU eens over strengere regels voor politieke reclame

EU eens over strengere regels voor politieke reclame

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement en de EU-landen zijn het eens geworden over strengere regels voor politieke reclame. Die moeten inzichtelijker maken wie er achter een advertentie zit en waarom je die te zien krijgt. Sommige kenmerken van kiezersgroepen mogen ook niet meer worden gebruikt om advertenties op maat te snijden.

Over politieke advertenties op bijvoorbeeld sociale media zijn groeiende zorgen. Partijen, politieke ondernemers en belangengroepen zoeken hun doelwitten met behulp van data steeds gerichter op. Ze jagen zo volgens critici de polarisering in de samenleving aan. Verder zouden kwaadwillenden uit het buitenland proberen verkiezingen in Europa naar hun hand te zetten.

Dat willen de Raad van de Europese Unie, waarin de ministers van de lidstaten zitten, en het Europees Parlement tegengaan. Het onderhandelaarsakkoord moet nog wel worden bekrachtigd door de voltallige raad en het parlement. Voor de Europese verkiezingen van juni zou een deel van de regels al moeten ingaan.

Ingang verbod

Om buitenlandse inmenging in verkiezingen te beletten, mogen landen van buiten de EU tijdens de verkiezingscampagne geen politieke advertenties plaatsen. Dat verbod gaat gelden vanaf drie maanden voor de verkiezingsdag.

Alle politieke advertenties moeten verder in het vervolg worden opgeslagen in één grote databank. Daarin is bijvoorbeeld terug te zien hoeveel ze hebben gekost en wie ze hebben bereikt.

Microtargeting

Ook het zogeheten 'microtargeting' wordt aan banden gelegd. Adverteerders mogen niet meer specifiek op zoek naar mensen van een bepaald geloof, een bepaalde levensovertuiging of geaardheid. Ook hebben ze voortaan de toestemming van internetgebruikers nodig om hun data te gebruiken om hun reclame voor te schotelen.

Meer uit Politiek

GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

3 uur geleden
Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

1 dag geleden
UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

1 dag geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

1 dag geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

1 dag geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

1 dag geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

1 dag geleden