Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

Na dagenlange onderhandelingen is er overeenstemming gevonden, meldt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. De onderhandelaars moeten het akkoord nog wel voorleggen aan het voltallige EU-parlement en de EU-lidstaten, maar dat is doorgaans een formaliteit. Breton spreekt van een "historisch" moment.

Volgens de Eurocommissaris beteugelt de EU de revolutionaire technologie niet alleen, maar geeft ze die voor Europese jonge bedrijfjes en onderzoekers juist vleugels. Onder meer de twee machtigste EU-lidstaten, Duitsland en Frankrijk, waarschuwden de afgelopen tijd dat te strenge regels innovatie de nek om zouden kunnen draaien. De EU zou dan de slag kunnen missen en, net als bij andere digitale revoluties, achter de VS en China moeten aanhobbelen.

Burgervolgsystemen

De nieuwe Europese AI-wet deelt AI-toepassingen in op risico. Hoe meer gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. De gevaarlijkste, zoals burgervolgsystemen op Chinese leest die burgers voor hun gedrag belonen of straffen, worden verboden. Dat geldt ook voor technologie die bedoeld is om gedrag van mensen te manipuleren en voor het onderscheiden van stemmingen en gevoelens op bijvoorbeeld het werk of op school. Ook het ongericht verzamelen van afbeeldingen van gezichten om een herkenningsdatabase aan te leggen wordt taboe.

Breed inzetbare AI-toepassingen als ChatGPT moeten openheid geven over hoe ze te werk gaan. Ze moeten rekening houden met het auteursrecht op de teksten en andere gegevens die ze gebruiken om te 'leren'. De makers van de krachtigste modellen moeten bovendien testen hoe die zich gedragen als kwaadwillenden ze naar hun hand proberen te zetten en moeten incidenten melden.

Gezichtsherkenning

De onderhandelaars twistten lang over AI voor gezichtsherkenning, wat het parlement wilde uitbannen, maar de lidstaten wilden toestaan waar dat de veiligheid zou dienen. Daarvoor krijgen zij nu wel ruimte, maar met voorwaarden en beperkingen.

De nieuwe regels zouden, als ze begin volgend jaar ook officieel worden aangenomen, in de loop van 2026 allemaal van kracht kunnen worden. De verboden gaan al na een half jaar in en onder meer de transparantieregels na een jaar. Overtreders kunnen hoge boetes krijgen.

Meer uit Financieel

ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

38 minuten geleden
Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

1 uur geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

1 uur geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

1 uur geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

2 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

2 uur geleden
Koerssprong videochatdienst Zoom op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Zoom Video Communications behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen van New York. De videochatdienst, die enorm populair werd tijdens de coronapandemie, behaalde meer omzet dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook boekte Zoom weer winst na een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf wist daarnaast iets meer grote zakelijke klanten te trekken dan in het derde kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7 procent.

2 uur geleden