Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU eens over nieuwe sancties tegen Wit-Rusland

EU eens over nieuwe sancties tegen Wit-Rusland

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens geworden over een derde ronde van sancties tegen Wit-Rusland. Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell gaat de situatie in het land verder achteruit en komt er geen einde aan de onderdrukking van de bevolking door het regime van president Aleksandr Loekasjenko.

"De nieuwe sancties zullen niet alleen gericht zijn tegen personen, maar ook instellingen en bedrijven", zei de Spanjaard na afloop van een videoconferentie met de ministers. De EU had vorige week al gedreigd met nieuwe maatregelen nadat bij protesten in de hoofdstad Minsk een actievoerder van de oppositie om het leven was gekomen.

"Dit is ons antwoord op de wreedheden en dit is onze steun aan de bevolking", aldus Borrell. "Het is duidelijk dat er geen enkel positief signaal uit Wit-Rusland komt om met ons in welke dialoog dan ook te treden. Dus reageren we met de instrumenten die we hebben". Bedrijven straffen ligt gevoelig omdat zij economische activiteit genereren, benadrukte hij.

Eerste sancties

Begin oktober gingen de eerste sancties in tegen veertig personen rond Loekasjenko, onder wie bewindslieden, commandanten van de veiligheidsdiensten en leden van de kiesraad. Een maand later zette de EU de president er zelf ook op en veertien anderen.

Loekasjenko beweert de verkiezingen van 9 augustus te hebben gewonnen. Volgens de oppositie was er gefraudeerd met de stembusgang. Daarna kwam een grote protestbeweging op gang in het land waarbij duizenden demonstranten hardhandig zijn gearresteerd. Loekasjenko is ruim een kwart eeuw aan de macht in Wit-Rusland, maar de EU erkent hem nu niet als president.

Meer uit Buitenland

Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

38 minuten geleden
CNN-chef Chris Licht stapt na bewogen jaar per direct op

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Topman van het Amerikaanse nieuwsmedium CNN Chris Licht stapt na ongeveer een jaar per direct op. Lichts positie was al een tijd onzeker door teruglopende kijkcijfers en een fel bekritiseerde recente uitzending waarin voormalig president Donald Trump complottheorieën verkondigde en de CNN-presentatrice beledigde.

1 uur geleden
The Guardian: staatsoliebedrijf van VAE kon COP28-mails lezen

ABU DHABI (ANP) - Het staatsoliebedrijf ADNOC van de Verenigde Arabische Emiraten kon e-mails lezen van de organisatie van de COP28-klimaattop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Topman van ADNOC Sultan al-Jaber is eveneens voorzitter van de klimaattop die in november in Dubai wordt gehouden.

1 uur geleden
Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

TOGLIATTI/ODESA (ANP/RTR) - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

2 uur geleden
Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

3 uur geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

3 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

5 uur geleden