Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU dreigt met nieuwe sancties Wit-Rusland na dood demonstrant

EU dreigt met nieuwe sancties Wit-Rusland na dood demonstrant

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie dreigt nieuwe sancties in te stellen tegen het Wit-Russische regime, nadat bij protesten in hoofdstad Minsk donderdag een actievoerder van de oppositie om het leven was gekomen. "De Europese Unie heeft al sancties ingesteld tegen 55 personen verantwoordelijk voor repressie en intimidatie, en staat klaar om aanvullende sancties in te voeren", laat EU-buitenlandchef Josep Borrell weten.

De 31-jarige Roman Bondarenko werd donderdag doodverklaard, nadat hij een dag eerder was gearresteerd bij een protestactie van de oppositie op een plein in Minsk. Volgens getuigen braken er bij het protest onlusten uit tussen de demonstranten en politiemensen in burger. De dood van Bondarenko, een kunstenaar en voormalig soldaat, zorgde voor een golf van verontwaardiging vanuit de oppositie, die claimt dat de veiligheidsdiensten van president Aleksandr Loekasjenko verantwoordelijk zijn.

"Dit is een schandelijk en schaamtevol gevolg van de acties van de Wit-Russische autoriteiten", zei Borrells woordvoerder over de dood van Bondarenko. Volgens hem duiden de eerste berichten erop dat de man door "wreed politiegeweld" om het leven kwam.

Geweld

In een verklaring beschuldigt Brussel de Wit-Russische regering ervan geweld in te zetten tegen de eigen bevolking. Ook roept Brussel op tot vrijlating van alle "willekeurig gedetineerde personen" en een onderzoek naar mensenrechtenschendingen.

Vorige week voegde de EU president Loekasjenko en veertien anderen uit diens machtsapparaat toe aan haar sanctielijst. De strafmaatregelen, waaronder een inreisverbod en een bevriezing van hun Europese tegoeden, gingen afgelopen vrijdag in.

Verontwaardiging

De dood van Bondarenko leidt ook in Wit-Rusland tot grote verontwaardiging. Duizenden mensen gingen vrijdag de straat op. Op de plek waar Bondarenko is opgepakt, verzamelden zich honderden mensen. Zij hielden een minuut stilte en scandeerden toen "we zullen het niet vergeten, we zullen het niet vergeven".

Loekasjenko is ruim een kwart eeuw aan de macht in Wit-Rusland. De protesten tegen zijn heerschappij begonnen na diens verkiezingsoverwinning van 9 augustus. Volgens de oppositie was er gefraudeerd met de stembusgang. De veiligheidsdiensten hebben duizenden demonstranten gearresteerd, die meldingen maken van martelingen en misbruik tijdens hun hechtenis.

Meer uit Buitenland

Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

59 minuten geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

1 uur geleden
Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

2 uur geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

2 uur geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

3 uur geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

5 uur geleden