Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU denkt over overnemen grensovergang tussen Gaza en Egypte

EU denkt over overnemen grensovergang tussen Gaza en Egypte

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie denkt erover om na afloop van de oorlog in Gaza weer te gaan helpen bij de bewaking van de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte. Israël en onder meer de Verenigde Staten hebben om zo'n EU-missie gevraagd, zeggen EU-diplomaten.

De buitenlandministers van de EU-landen zullen buitenlandchef Josep Borrell maandag vragen om een aantal mogelijkheden te schetsen voor een EU-rol aan de grens bij Rafah, zegt een hoge EU-bron. De EU heeft dat eerder gedaan. Maar aan die missie kwam een einde toen Hamas jaren geleden de macht in de Gazastrook overnam. Israël en Egypte houden de grens op het ogenblik gesloten.

Het regelen van het grensverkeer tussen Egypte en Gaza ligt al decennia heel gevoelig. Israël vreest dat via die weg wapentuig naar Gaza gaat, Egypte heeft geen trek in uitwijkelingen en inwoners van Gaza klagen over het afknijpen van een van de weinige verbindingen met de buitenwereld.

Een nieuwe EU-grensmissie in Rafah is voorlopig niet aan de orde, onderstrepen diplomaten. Eerst moet de oorlog voorbij zijn. Juist Rafah is de laatste dagen het brandpunt van de strijd. Maar afgelopen week heeft EU-personeel ter plaatse wel al de mogelijkheden in kaart gebracht.

Meer uit Buitenland

Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

1 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

4 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

5 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

7 uur geleden
Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

8 uur geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

10 uur geleden
Veertien Jordaniërs overleden tijdens hadj

AMMAN (ANP/RTR) - In Saudi-Arabië zijn veertien Jordaniërs overleden tijdens de hadj, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zeventien landgenoten worden momenteel vermist.

10 uur geleden