Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: China staat te dicht bij Rusland voor bemiddelaarsrol

EU: China staat te dicht bij Rusland voor bemiddelaarsrol

MONTPELLIER (ANP) - China kan niet bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland, vindt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Daarvoor staan Beijing en Moskou volgens hem te dicht bij elkaar.

Toch kan China, dat vóór de Russische inval in Oekraïne begrip toonde voor Rusland maar zich sindsdien zoveel mogelijk op de vlakte houdt, volgens Borrell een zeer belangrijke bijdrage leveren om de wapens te laten zwijgen. Hij heeft de Chinese buitenlandminister Wang Yi nog eens gevraagd "al zijn invloed aan te wenden en deel uit te maken van het diplomatieke initiatief" om tot een wapenstilstand en vredesonderhandelingen "in de juiste vorm" te komen.

"Het is overduidelijk dat China een duidelijke invloed heeft op Rusland", zei de hoogste diplomaat van de EU na overleg met de EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking. Hij wijst op de banden, vriendschap en gemeenschappelijke opvattingen tussen beide grootmachten. Daardoor zou Beijing tegelijkertijd niet neutraal genoeg zijn om van bemiddeling te kunnen spreken.

Sinds de oorlog uitbrak wordt er naarstig gezocht naar een land of persoon die de strijdende partijen aan tafel kan brengen. Onder meer Turkije en Israël doen daartoe pogingen. Ook de naam van de gewezen Duitse bondskanselier Merkel valt.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

4 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

5 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

6 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

8 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

11 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

11 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

12 uur geleden