Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot rijden en wonen

EU-burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot rijden en wonen

BRUSSEL (ANP) - Inwoners van de Europese Unie gaan aan de pomp en via hun gasrekening betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Om de kosten te drukken, door bijvoorbeeld hun huis te isoleren of over te stappen op een elektrische auto, kunnen ze wel een beroep doen op een speciaal fonds. De maatregelen maken deel uit van een cruciaal pakket aan klimaatwetten dat onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement zaterdag overeen zijn gekomen.

De nieuwe klimaatwetten, waarvoor de regeringen van de lidstaten en het voltallige parlement nog wel definitief goedkeuring moeten geven, heeft de EU nodig om de klimaatdoelen te halen. Voor 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent omlaag, zodat de EU in 2050 helemaal 'klimaatneutraal' kan zijn.

De kern van de maatregelen is het strenger maken en uitbreiden van het succesvolle systeem van CO2-certificaten voor vervuilers. Energiebedrijven en de industrie moesten de afgelopen jaren al zulke vergunningen hebben om broeikasgassen te mogen uitstoten. Elk jaar geeft de EU minder van die rechten uit om de uitstoot omlaag te brengen. Door de schaarste worden ze steeds duurder. Bedrijven moeten door het zogeheten emissiehandelssysteem (ETS) dus minder gaan uitstoten of meer betalen.

Zo'n markt voor uitstootrechten komt er nu ook voor de broeikasgassen waarvoor het wegverkeer en gebouwen verantwoordelijk zijn, hebben de onderhandelaars afgesproken. Burgers en bedrijven moeten gaan betalen voor de CO2 uit de uitlaat en de schoorsteen. Dat gaat via energiebedrijven en pompstations. Zij moeten betalen voor emissierechten en rekenen de kosten vervolgens door aan de klant die komt tanken of de gaskachel aanzet.

Dat kan pijn doen nu alles, en zeker energie, afgelopen jaar zo duur is geworden. Daarom is het des te belangrijker dat mensen met een kleine beurs worden geholpen, erkenden de onderhandelaars. Het fonds dat voor hen is bedacht moet daarom groter worden dan gepland. De EU-landen kunnen met dat geld de kosten voor armen wat dempen of hen helpen bij het aanschaffen van een warmtepomp of elektrische auto.

De EU wil wel klimaatkampioen zijn, maar ook voorkomen dat het zoveel van de eigen bedrijven vraagt dat die eraan onderdoor gaan. Daarom komt er ook een grensbelasting voor de invoer van een aantal klimaatonvriendelijke producten als staal en cement. Dat moet voorkomen dat Europese fabrikanten op de fles gaan of uitwijken naar een minder streng buitenland, wat banen kost en het klimaat niet verder helpt.

Meer uit Financieel

Schoof noemt heffingen VS zorgelijk, EU moet eensgezind blijven

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof noemt de aangekondigde importheffingen van de Verenigde Staten op producten uit de EU "zorgelijk en niet de weg vooruit". Dat meldt hij op X in een reactie op de aankondiging van Trump om de heffingen per 1 augustus te willen instellen.

6 minuten geleden
Von der Leyen: EU blijft bereid met VS te onderhandelen

BRUSSEL (ANP) - Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt bereid te zijn met de Verenigde Staten te blijven onderhandelen over handelstarieven. Ze waarschuwde opnieuw dat de Europese Commissie "alle nodige maatregelen zal nemen om de belangen van de EU te beschermen, waaronder het nemen van evenredige tegenmaatregelen als dat nodig is".

12 minuten geleden
FME noemt importheffing Trump 'heel schadelijk' voor de industrie

ZOETERMEER (ANP) - De aangekondigde importheffing van 30 procent op producten uit de Europese Unie is "hartstikke schadelijk voor de Nederlandse maakindustrie", aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie voor de Nederlandse technologische industrie FME zaterdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn socialemediaplatform Truth Social de heffing bekendgemaakt.

20 minuten geleden
Trump kondigt importheffing van 30 procent aan voor EU

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen de import van goederen uit de Europese Unie belasten met een heffing van 30 procent. Dat zal per 1 augustus gebeuren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt op zijn socialemediaplatform Truth Social. De heffing is hoger dan het tarief van 20 procent dat in april werd aangekondigd.

1 uur geleden
South Park buiten de VS van streamers gehaald om rechtenruzie

LOS ANGELES (ANP) - De serie South Park is in alle landen buiten de VS per direct van streamingdiensten verwijderd. The Hollywood Reporter (THR) meldt zaterdag dat dit komt door een ruzie tussen Paramount, de studio die de streamingrechten heeft, en makers Matt Stone en Trey Parker.

1 uur geleden
Boekarest krijgt Trump Tower met luxe appartementen

BOEKAREST (ANP/RTR) - De Roemeense hoofdstad Boekarest krijgt een Trump Tower, een torenflat met luxe appartementen. Dat hebben de Trump Organization, het familiebedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump, en een Roemeense vastgoedontwikkelaar bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer de werkzaamheden starten.

1 uur geleden
Oud-bankier Hessel Lindenbergh overleden

ALLAN (ANP) - Oud-bankier Hessel Lindenbergh is op 29 juni op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag in een overlijdensadvertentie in NRC bekendgemaakt. Lindenbergh is onder meer bestuurslid geweest bij ING en president-commissaris van ABN AMRO.

2 uur geleden