
EU-bureau: Neelie Kroes geen regels overtreden met lobbywerk Uber
BRUSSEL (ANP) - Voormalig Eurocommissaris en vicepresident van de Europese Commissie Neelie Kroes heeft geen Europese regels overtreden met haar lobbywerk voor taxidienst Uber. Dat zegt het Europese bureau voor fraudebestrijding OLAF. OLAF stelde vorig jaar onderzoek in naar Kroes na publicaties over haar lobbywerk in de zogeheten Uber Files.
Volgens een verklaring van OLAF is het onderzoek naar Kroes recent gesloten en werden geen overtredingen van gedragsregels voor leden van de Europese Commissie vastgesteld. Er zijn dan ook geen aanbevelingen van het bureau. Het rapport van OLAF is doorgestuurd naar de president van de Europese Commissie. OLAF zegt verder geen inhoudelijk commentaar te geven.
Kroes had zelf eerder op de dag ook al een persbericht verstuurd waarin werd gemeld dat het onderzoek is gesloten en dat er geen overtredingen zijn vastgesteld. "Gedurende het langlopende OLAF-onderzoek werd ik gehouden aan geheimhouding waardoor ik mij niet publiekelijk kon verdedigen tegen de onjuiste aantijgingen. Ook al wist ik vanaf dag 1 dat ik niets verkeerd had gedaan is het desalniettemin zeer plezierig dat deze hele kwestie nu voor eens en voor altijd achter de rug is en ik onvoorwaardelijk ben verschoond van iedere vorm van blaam", aldus Kroes.
Belangenverstrengeling
Volgens de Uber Files zou Kroes in 2015 en 2016 tijdens haar zogeheten afkoelingsperiode (een soort maatregel om belangenverstrengeling te voorkomen) na haar vertrek als Eurocommissaris bij bewindslieden en topambtenaren hebben gelobbyd voor Uber, ondanks een verbod van de commissie. Daardoor zou de voormalig VVD-politicus mogelijk de integriteitsregels hebben overtreden. Vlak na het verstrijken van de afkoelperiode ging Kroes officieel voor Uber werken als belangrijke adviseur.
Kort na haar periode als Eurocommissaris werd Kroes door de Nederlandse regering benoemd tot speciaal gezant voor de StartupDelta, een overheidsinitiatief om start-ups te helpen. Kroes stelt dat ze "in dit kader contact had met een groot aantal Nederlandse en buitenlandse bedrijven teneinde het Nederlandse ondernemersklimaat voor startende bedrijven te promoten in de meest brede zin van het woord". Uber was een van die bedrijven.
Teleurstellend
"Het was dan ook uitermate teleurstellend dat ik beschuldigd werd van kwesties die werkelijk kant noch wal raakten", geeft Kroes aan.
De Uber Files zijn een verzameling van ruim 124.000 interne stukken van het Amerikaanse bedrijf die zijn gelekt door oud-Uberlobbyist Mark MacGann.
Meer uit Financieel
ZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
19 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
22 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
3 uur geleden