Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-buitenlandchef ziet Houthi's gevaarlijker worden in Rode Zee

EU-buitenlandchef ziet Houthi's gevaarlijker worden in Rode Zee

BRUSSEL (ANP) - De Houthi-milities die schepen aanvallen in de Rode Zee breiden hun aanvalsgebied uit naar de Indische Oceaan, heeft de Europese buitenlandchef Josep Borrell gezegd. Dat maakt de Europese marinemissie Aspides in de Rode Zee alleen maar belangrijker, aldus Borrell op een persconferentie over deze nieuwe missie.

De Houthi's hebben zich opgeworpen als beschermers van de Palestijnen en vallen in de Rode Zee schepen aan van landen die een vermeende band hebben met Israël. Maar de Houthi's lijken hun opdracht steeds ruimer op te vatten, aldus Borrell. "Ze eisen inmiddels dat schepen officieel toestemming krijgen voordat ze de territoriale wateren van Jemen binnenvaren". Volgens Borrell hebben de Houthi's bovendien aangekondigd in de Indische Oceaan aanvallen te gaan uitvoeren. "Op dit moment vallen ze om het even welk vrachtschip aan in de Rode Zee en de Arabische Zee", aldus Borrell. "Of er een link is met Israël of Amerikaanse belangen, wie zal het zeggen?"

Aspides is sinds 19 februari met vier schepen in de vaart om in de Rode Zee schepen te begeleiden en aanvallen van Houthi's af te slaan. De Europese Unie draagt voor 8 miljoen euro bij aan logistieke kosten. De kosten van salarissen en schepen zijn voor de lidstaten die schepen leveren. Volgens de Europese Unie zijn inmiddels 68 vrachtschepen veilig begeleid en zijn elf aanvallen van Houthi's op vrachtschepen verhinderd. Maar volgens Borrell worden de Houthi's intussen gevaarlijker en zelfverzekerder. De EU-buitenlandchef betwijfelt bovendien dat de Houthi's aan de leiband lopen van Iran. "Ik geloof niet dat Iran volledige controle heeft over de besluiten van de Houthi's", aldus Borrell.

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Karel Doorman gaat vanaf begin volgende maand tot half augustus meedoen aan Aspides. Tot eind april is Zr. Ms. Tromp nog in de Rode Zee om de scheepvaart te beschermen. Dat schip doet mee aan de internationale operatie Prosperity Guardian.

Meer uit Financieel

Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

1 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

3 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

20 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

21 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

23 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden