Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-buitenlandchef roept Georgië op om omstreden wet in te trekken

EU-buitenlandchef roept Georgië op om omstreden wet in te trekken

BRUSSEL (ANP) - De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het parlement van Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. "Dat deze wet is aangenomen, heeft negatieve gevolgen voor Georgië op weg naar de EU. Het is aan Georgië om een keuze te maken over het vervolg", schrijft hij in een verklaring.

In Georgië wordt al dagen geprotesteerd tegen de wet die organisaties die voor meer dan een vijfde gefinancierd worden vanuit het buitenland verplicht om zich te registreren. Een vergelijkbare wet wordt in Rusland gebruikt om kritiek op de overheid te smoren, zeggen tegenstanders.

Borrell vindt dat de wet niet strookt met de "normen en waarden die aan de basis staan van de EU". "Hij ondermijnt het werk van het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke media, terwijl de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting fundamentele rechten zijn", aldus zijn verklaring. Borrell hekelt ook de "intimidatie, bedreigingen en fysieke aanvallen" op Georgiërs die zich tegen de nieuwe wet verzetten.

Meer uit Buitenland

EK-fanzones Berlijn weren Palestijnse en Israëlische vlaggen

BERLIJN (ANP/DPA) - Voetbalsupporters mogen geen Palestijnse en Israëlische vlaggen meenemen naar de EK-fanzones in Berlijn. De organisatie meldt dat alleen vlaggen van de 24 deelnemende landen aan het voetbaltoernooi zijn toegestaan.

1 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt deze maandag over bestand Gaza

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt nog deze maandag over het door de Verenigde Staten gepresenteerde plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook. De Amerikanen hopen dat de overige veertien leden van de raad zich achter hun oproep aan Hamas en Israël scharen.

2 uur geleden
Hamas: standpunt Blinken obstakel bij onderhandelingen

CAÏRO (ANP/RTR) - Een hoge functionaris van Hamas stelt dat het standpunt van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken een obstakel vormt bij de onderhandelingen over vrede in de Gazastrook. De uitlatingen van Blinken in Egypte tonen aan dat hij "bevooroordeeld" is ten gunste van Israël, aldus de functionaris.

3 uur geleden
Duitse president bezoekt in 1944 uitgemoord Frans dorp

ORADOUR-SUR-GLANE (ANP/AFP) - De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft een bezoek gebracht aan het tachtig jaar geleden door een eenheid van de SS uitgemoorde dorp Oradour-sur-Glane, niet ver van Limoges. Hij sprak namens Duitsland zijn ongenoegen en verdriet uit "over deze onvoorstelbare misdaden, zo wreed en onmenselijk, hier gepleegd door Duitsers".

4 uur geleden
Brussel stuurt 126 miljoen euro aan EU-hulpgeld naar Afghanistan

BRUSSEL (ANP) - Kwetsbare groepen in de Afghaanse bevolking en Afghaanse vluchtelingen in buurlanden Pakistan en Iran krijgen bijna 150 miljoen euro aan hulpgeld van de Europese Commissie uit een EU-noodfonds.

4 uur geleden
Blinken arriveert in Midden-Oosten voor overleg vredesvoorstel

CAÏRO (ANP/RTR) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is maandag aangekomen in Egypte. Hij is in het Midden-Oosten om te praten over het vredesvoorstel dat president Joe Biden eind vorige maand presenteerde als oplossing voor de oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Duitse regering wil geen vervroegde parlementsverkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse regering overweegt geen vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven na de slechte prestaties van coalitiepartijen bij de Europese verkiezingen. Een regeringswoordvoerder zei op een persconferentie dat wordt vastgehouden aan de huidige planning.

6 uur geleden