Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-bron: gesprekken atoomprogramma Iran in september hervat

EU-bron: gesprekken atoomprogramma Iran in september hervat

BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Iran zou bereid zijn de internationale onderhandelingen over zijn atoomprogramma te hervatten. Een EU-functionaris zei zaterdag tegen persbureau AFP dat de betrokken partijen elkaar mogelijk al begin september ontmoeten in Wenen.

Volgens de functionaris, die anoniem wilde blijven, was EU-onderhandelaar Enrique Mora donderdag bij de inhuldiging van de nieuwe Iraanse president Ebrahim Raisi en sprak hij daar met Hossein Amir-Abdollahian, de beoogde minister van Buitenlandse Zaken. Naar verwachting zal Amir-Abdollahian namens de Iraniërs de nucleaire besprekingen voeren. Zodra de nieuwe regering is benoemd, zouden de onderhandelingen van start kunnen, aldus de bron.

In 2015 sloten Iran, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, de VS en de EU een akkoord over het Iraanse atoomprogramma. Daarin werd vastgelegd dat Iran zijn nucleaire programma open zou stellen voor controle in ruil voor intrekking van de Amerikaanse economische sancties tegen het land. In 2018 maakte toenmalig president Donald Trump de sancties juist strenger. Ook stapte hij uit het akkoord, dat daarmee een dode letter werd.

Na het aantreden van Joe Biden als president in de Verenigde Staten kwamen de partijen dit jaar voor het eerst weer bij elkaar. In juni werden de onderhandelingen echter stilgelegd om de uitkomst van de Iraanse presidentsverkiezingen af te wachten. Raisi benadrukte bij zijn aantreden een nieuw akkoord te willen. "Ons nucleaire programma is vreedzaam. Het maken van kernbommen is om religieuze redenen verboden in ons land", zei hij. "Het maakt geen deel uit van onze politieke en militaire doctrine."

Meer uit Buitenland

Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

40 minuten geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was.

54 minuten geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

1 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

2 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

3 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

4 uur geleden