Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: Britse brexitwet moet nog deze maand van tafel

EU: Britse brexitwet moet nog deze maand van tafel

LONDEN (ANP/RTR) - De onderdelen van de Britse brexitwet die ingaan tegen het met de Europese Unie gesloten scheidingsverdrag moeten nog deze maand van tafel, eist de EU. De EU zal anders niet aarzelen om de sancties in te zetten waarin het verdrag voorziet, zegt de Europese Commissie.

EU-commissaris Maroš Šefčovič en de Britse brexitminister Michael Gove, die samen toezien op het terugtrekkingsverdrag, voerden donderdag spoedoverleg over het wetsvoorstel, dat in het Britse parlement en Brussel grote opschudding heeft veroorzaakt. Met het voorstel heeft de Britse regering het onderlinge vertrouwen "ernstig geschaad", zegt Šefčovič. "Het is aan Londen om dat te herstellen."

Šefčovič heeft Gove er nog eens op gewezen dat de handtekening van de Britse regering onder de zwaarbevochten scheidingsakte staat en het Verenigd Koninkrijk eraan gebonden is. Geen van beide partijen kan daaraan eenzijdig morrelen. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, zou dat een "extreem ernstige schending" van het verdrag en van het internationaal recht zijn, onderstreepte de EU-commissaris.

De omstreden elementen van de wet moeten daarom zo snel mogelijk worden geschrapt, stelt de commissie, in ieder geval nog deze maand. Gebeurt dat niet, dan zal de EU "er niet voor terugdeinzen" om de mogelijkheden te gebruiken die het verdrag biedt tegen schendingen van de afspraken. Het zou kunnen gaan om een hoge boete, maar ook om het opschorten van voor de Britten gunstige verdragsbepalingen of om importheffingen of - beperkingen.

Cruciaal belang om tot overeenkomst te komen

Gove maakte na het overleg duidelijk dat het omstreden wetsvoorstel niet van tafel gaat. "Vicevoorzitter Šefčovič verzocht het VK om de interne markt-wetgeving in te trekken. Ik legde uit dat we dat niet kunnen en zullen doen", zei de minister. "Ik benadrukte dat het van cruciaal belang is om via het gezamenlijke comité tot een overeenkomst te komen over dit soort essentiële vraagstukken."

Het Britse wetsvoorstel raakt een open zenuw, omdat het de afspraken over Noord-Ierland zou ondergraven. Om te voorkomen dat er weer een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland verrijst zodra de EU en het VK volgend jaar definitief uit elkaar zijn, is afgesproken dat de EU-regels blijven gelden voor Noord-Ierland. Als Brussel en Londen er niet in slagen een handelsakkoord te sluiten, stuit het economisch verkeer tussen Noord-Ierland en de rest van het VK vanaf 1 januari op allerlei obstakels. Die wil Londen eenzijdig wegnemen.

Meer uit Financieel

Liander: weer nieuwe knelpunten op stroomnet

LEIDEN (ANP) - Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn weer nieuwe knelpunten ontstaan. Volgens netbeheerder Liander is op die plekken nu ook de maximale capaciteit van het net bereikt. Daardoor is er geen ruimte om bijvoorbeeld bedrijven die veel stroom verbruiken een nieuwe aansluiting te geven.

9 minuten geleden
Voorlopig geen verkoopverbod iPhone 12, RDI wacht update Apple af

GRONINGEN (ANP) - Een verkoopverbod voor de iPhone 12 vanwege te hoge stralingsniveaus is in Nederland voorlopig niet aan de orde. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) stelt vast dat de smartphone in sommige gevallen te veel straling afgeeft, maar dit zorgt niet voor acute gezondheidsrisico's. De telecomtoezichthouder wacht nu af met welke aanpassingen Apple komt om de iPhone 12 te laten voldoen aan de Europese normen.

10 minuten geleden
Topman Sony-divisie achter de PlayStation gaat met pensioen

SAN MATEO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Topman Jim Ryan van Sony Interactive Entertainment heeft zijn pensioen aangekondigd na bijna dertig jaar voor het concern achter spelcomputer PlayStation te hebben gewerkt. Hij was de afgelopen tijd ook een grote criticus van de overname van Activision Blizzard, uitgever van games als Call of Duty en World of Warcraft, door Sony-rivaal Microsoft. Ryan lobbyde ook tegen de deal bij toezichthouders. Onlangs werd echter bekend dat de megaovername van 69 miljard dollar hoogstwaarschijnlijk toch doorgaat.

37 minuten geleden
Verzekeraars verliezen opnieuw op licht lagere beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies aan de nieuwe handelsdag begonnen. Verzekeraars NN en ASR daalden opnieuw na de koersklap van een dag eerder, toen de vrees voor de gevolgen van ongunstige gerechtelijke uitspraken rond zogenoemde woekerpolissen toesloeg.

1 uur geleden
Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

2 uur geleden
Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan het Duitse persbureau DPA.

3 uur geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriële bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden