
EU betreurt dat VS, VK en Australië nieuwe alliantie verzwegen
BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben de Europese Unie niet verteld dat ze werkten aan een nieuwe militaire alliantie. Dat "betreuren we", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Er is toch een flinke tijd aan gewerkt, neem ik aan."
De Europese Commissie heeft de drie landen om uitleg gevraagd over het veiligheidspact, dat ze woensdag sloten. Borrell gaat met de EU-landen overleggen over de gevolgen ervan.
De aankondiging van het pact sloeg in Brussel in als een bom. De EU zoekt de laatste tijd óók nauwere samenwerking met Australië en andere landen rond de Stille en Indische Oceaan, om het opkomende China weerwerk te kunnen bieden. Uitgerekend enkele uren voor de bekendmaking van de drie landen had commissievoorzitter Ursula von der Leyen plannen daartoe aangekondigd in haar jaarlijkse 'troonrede'.
Gevolgen
Borrell, die de commissieplannen donderdag toelichtte, kon dan ook "niet zeggen dat ik blij ben dat deze twee dingen op hetzelfde moment gebeuren". Hij begrijpt ook "natuurlijk de teleurstelling van de Fransen", die als onderzeeërleverancier nu door Australië aan de kant worden gezet. Frankrijk reageerde woensdag al ijzig.
Maar het nieuwe Angelsaksische bondgenootschap "heeft geen gevolgen voor de betrekkingen" met de VS, het VK en Australië, bezweert de commissie. "Of het nu het buitenlandbeleid is, de handel of wat dan ook." Borrell maakt er het beste van en hoopt "dat dit het belang van de regio en van een nieuwe omgang met deze regio aantoont".
Een commissiewoordvoerder wil niet ingaan op vragen over de gevolgen van de gang van zaken voor het vertrouwen van Brussel in Washington, Londen en Canberra. De EU voelde zich ook al overvallen door andere recente Amerikaanse stappen, bijvoorbeeld bij de aftocht uit Afghanistan. "Laten we de zaken niet dramatiseren", sust Borrell. "Trek onze betrekkingen met de VS, die aanzienlijk zijn verbeterd met de nieuwe regering, niet in twijfel."
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De topman van een door de Verenigde Staten en Israël gesteunde humanitaire organisatie die zich voorbereidde om hulp naar Gaza te brengen heeft per direct ontslag genomen. Dat heeft de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF) zondag bekendgemaakt.
20 minuten geledenMORRISTOWN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij "niet blij" is met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, na de massale luchtaanvallen op Oekraïne in de nacht van zaterdag op zondag. Daarbij kwamen in het hele land dertien mensen om het leven. Poetin is volgens Trump "gestoord".
22 minuten geledenMORRISTOWN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump bevestigt dat zijn beloofde handelstarieven tegen de Europese Unie tot 9 juli gepauzeerd blijven, terwijl de handelsbesprekingen voortduren.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - Bijna een week na het einde van Israëls blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook zijn volgens het land opnieuw goederen aangekomen in het belegerde gebied. Ruim honderd vrachtwagens met onder meer meel en andere voedingsmiddelen zijn zondag de kuststrook binnengereden, aldus de Israëlische autoriteiten.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft zondag gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Om een goed akkoord te bereiken tussen beide handelsblokken is tot 9 juli tijd nodig, schrijft Von der Leyen. Ze zegt dat het een "goed gesprek" was.
7 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Met ruim vier uur te gaan hebben in Suriname 154.068 mensen gestemd. Dat is 39,52 procent van de bijna 400.000 stemgerechtigden. De wachttijden zijn lang, maar de sfeer is ontspannen. De situatie wordt op de voet gevolgd door waarnemers van politieke partijen.
10 uur geledenGAZASTAD (ANP/AFP) - Twee medewerkers van het Rode Kruis zijn zaterdag in de Gazastrook gedood tijdens aanvallen op hun huis. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zondag bekendgemaakt.
10 uur geleden