Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'EU betaalde vergelijkbare prijs als VK voor vaccin AstraZeneca'

'EU betaalde vergelijkbare prijs als VK voor vaccin AstraZeneca'

BRUSSEL (ANP) - De EU betaalde een vergelijkbare prijs voor de Covid-19-vaccins van AstraZeneca als de Britse regering. Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie heeft dat in de begrotingscommissie van het Europees Parlement gezegd. Ze ontkende dat het dagelijks EU-bestuur bij de onderhandelingen over het vaccin meer inzette op een lage prijs dan op zoveel mogelijk doses.

"Onze prijs is volledig vergelijkbaar met die voor het Verenigd Koninkrijk", zei Sandra Gallina, topvrouw van het directoraat-generaal van gezondheid en mede-onderhandelaar namens de lidstaten. De Britten zouden 2,50 euro per dosis hebben betaald. De prijs van 1,78 euro per dosis, die een Belgische staatssecretaris in december per ongeluk twitterde, is niet correct, stelt Gallina.

De Europese Commissie sloot eind augustus een aankoopcontract van 300 miljoen doses met een optie van nog eens 100 miljoen met de Brits-Zweedse farmaceut die het middel met de Universiteit van Oxford ontwikkelde. De commissie is inmiddels in conflict met AstraZeneca omdat het de eerste aan de EU toegezegde hoeveelheid vaccins na goedkeuring voor markttoelating niet kan waarmaken. Intussen levert het bedrijf wel onverminderd aan het Verenigd Koninkrijk.

Transparantie

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks drong aan op volledige transparantie over de afgesloten contracten en prijzen. De begrotingscommissie verwacht daarover nog een schriftelijk antwoord van Gallina.

Gallina zei te verwachten dat 70 procent van de bevolking van de EU tegen het einde van de zomer ingeënt kan zijn. Na het eerste kwartaal verwacht ze een versnelling van de leveringen, ook omdat dan meer vaccins waarschijnlijk zijn goedgekeurd. "In het tweede kwartaal zullen 200 miljoen mensen volledig gevaccineerd kunnen zijn."

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

31 minuten geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

2 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

3 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

3 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

5 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

8 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

8 uur geleden