Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU belooft Oekraïense president meer geld en hulp om zich te weren

EU belooft Oekraïense president meer geld en hulp om zich te weren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal Oekraïne financieel een zet in de rug geven om de rekeningen te kunnen blijven betalen nu de oorlog in het land blijft voortduren. Ook zal de EU de Oekraïense president Volodimir Zelenski verder helpen zijn "volk en land" te verdedigen tegen de Russische agressor en helpen met de toekomstige wederopbouw van Oekraïne. EU-voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders beloofde dat tijdens een videogesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski waarmee een speciale EU-top over Oekraïne in Brussel is afgetrapt.

Michel dankte Zelenski na afloop in een tweet voor de "eerlijke woorden" die hij sprak, zonder daar verder op in te gaan. Zelenski dringt onder meer al enige tijd aan op hardere sancties tegen Rusland, door onder meer de Russische olie- en gasleveringen aan de EU te stoppen. Over een olieboycot onderhandelen de EU-lidstaten al bijna vier weken. Michel zei eerder maandag dat hij uit is op een politiek akkoord over een olie-embargo tijdens de top.

Volgens diplomaten hamerde Zelenski erop dat de EU zich niet uit elkaar moet laten spelen en de eenheid moet bewaren. Geruchten op sociale media dat hij zich tijdens het videogesprek persoonlijk had gericht tegen de Hongaarse premier Viktor Orbán, die vooralsnog een akkoord over een olieboycot blokkeert, worden door ingewijden ontkend.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

7 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

7 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

7 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

8 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

8 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

9 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

9 uur geleden