Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU belooft mildheid bij schending concurrentieregels om oorlog

EU belooft mildheid bij schending concurrentieregels om oorlog

BRUSSEL (ANP) - Bedrijven die wegens de oorlog in Oekraïne de grenzen van de Europese concurrentieregels opzoeken, kunnen rekenen op coulance. Als de oorlog het bijvoorbeeld nodig maakt dat bedrijven samenwerken, krijgen ze die ruimte, verzekeren de Europese Commissie en de nationale toezichthouders.

De toezichthouders beseffen dat de oorlog en de sancties tegen Rusland en bondgenoot Belarus aanvoerketens en bedrijfsvoering kunnen verstoren, laten ze weten. Bedrijven kunnen zich daardoor bijvoorbeeld genoodzaakt zien samen op te trekken om nog aan schaarse grondstoffen en goederen te komen. Of om afspraken te maken om de weerslag van de strafmaatregelen op het Europese bedrijfsleven te verlichten.

Zulke samenwerking tast in veel gevallen de werking van de vrije markt niet aan, vinden de marktmeesters. En als dat toch gebeurt, wegen de voordelen juist op tegen de nadelen. Daarom zullen ze "niet actief ingrijpen tegen strikt noodzakelijke en tijdelijke initiatieven die specifiek zijn gericht op het vermijden van de ernstige marktverstoringen die de oorlog en de sancties aanrichten".

Bedrijven die hun kans schoon zien om nu een kartel te vormen of hun marktmacht te misbruiken komen evenwel nog altijd van een koude kermis thuis, waarschuwen de toezichthouders. Ze zullen in zulke gevallen "niet aarzelen actie te ondernemen".

Meer uit Financieel

HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

39 minuten geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

58 minuten geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

1 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

1 uur geleden
AEX zakt verder weg, informatieleverancier RELX wel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies geopend, in navolging van de stevige minnen op Wall Street een dag eerder. De rentevrees blijft de markten in een greep houden. Informatieleverancier RELX wist wel de weg omhoog te vinden dankzij een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

2 uur geleden
PostNL: postzegel wordt duurder in 2024

DEN HAAG (ANP) - Het versturen van post wordt duurder. De prijs van een postzegel stijgt vanaf 1 januari volgend jaar van 1,01 euro naar 1,09 euro, meldt PostNL. Volgens de post- en pakketbezorger is dat nodig omdat er steeds minder post wordt verstuurd, terwijl de kosten voor PostNL wel omhoog gaan.

2 uur geleden
Bonden akkoord met Schiphol over verlenging urentoeslag in 2024

SCHIPHOL (ANP) - Schoonmakers en beveiligers op Schiphol blijven ook volgend jaar recht houden op een toeslag, heeft de luchthaven afgesproken met vakbonden. Deze bedraagt tot 1 september 1,40 euro per uur. Daarna gaat het tot het einde van 2024 om 70 eurocent per uur. "Met behoud van de toeslag slaan we twee vliegen in één klap: werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek", stelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.

3 uur geleden