Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU belegt volgend jaar wereldtop over gezondheid in Italië

EU belegt volgend jaar wereldtop over gezondheid in Italië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie organiseert volgend jaar een internationale topconferentie over gezondheid in Italië. De strijd tegen het coronavirus, dat de gastheer afgelopen voorjaar hard trof, zal een belangrijk onderwerp zijn.

De top is een van de plannen van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die woensdag haar zogeheten Staat van de Unie uitsprak. De commissie wil verder het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) versterken, zei Von der Leyen in haar jaarlijkse 'troonrede'. Die spelen een belangrijke rol in de bestrijding van de pandemie.

Ook komt er een agentschap voor biomedisch onderzoek, naar Amerikaans voorbeeld. En de EU legt een voorraad aan van strategische goederen zoals mondkapjes en andere beschermingsmiddelen.

"Vaccinnationalisme"

Maar Europa doet niet mee aan het "vaccinnationalisme" dat Von der Leyen elders bespeurt, zegt ze. "Ons leiderschap zit niet in propaganda in eigenbelang, niet in 'Europa eerst'." De commissievoorzitter wijst op het "ongeëvenaarde vermogen van de EU om partijen samen te brengen" in de strijd tegen het virus. Sinds het uitbreken van de pandemie proberen landen al ellebogend zo snel en zo veel mogelijk van de schaarse genees- en beschermingsmiddelen te bemachtigen en de hand te leggen op het langverwachte vaccin.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte is "blij" met het gastheerschap van de gezondheidstop volgend jaar, twittert hij. Zijn land is dan ook voorzitter van de G20, de twintig belangrijkste economieën van de wereld.

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

41 minuten geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

2 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

2 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

4 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

6 uur geleden