Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-begrotingsregels gelden tijdelijk niet om virus

EU-begrotingsregels gelden tijdelijk niet om virus

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën zijn akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om de begrotingsregels in verband met de coronacrisis tijdelijk los te laten. Dat zijn ze tijdens een videoconferentie overeengekomen, om "zoveel als nodig is in de economieën te kunnen pompen".

Om dit mogelijk te maken wordt een speciale "ontsnappingsclausule" in het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) waar de regels in zijn vastgelegd geactiveerd. Minister Wopke Hoekstra na afloop: "Hierdoor hebben lidstaten nu meer ruimte om te doen wat nodig is in de strijd tegen het coronavirus. In deze uitzonderlijke tijden moeten we dit doen om de schade van het virus zoveel mogelijk te beperken."

In een verklaring stellen de ministers dat de te verwachten zware economische klappen "een resoluut, ambitieus en gecoördineerd antwoord nodig maken om de shock zo kort en beperkt mogelijk te houden". Maatregelen moeten voorkomen dat er permanente schade aan de Europese economie wordt aangericht en de houdbaarheid van de openbare financiën.

Ook verklaren ze "volledig gecommitteerd" te blijven aan het pact. Zo mag het begrotingstekort van een lidstaat in "normale tijden" niet boven de 3 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) komen, en de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bni bedragen. Een land kan worden beboet als het zich niet aan de regels houdt. Door de onvoorziene miljardenuitgaven om de crisis te bestrijden lopen de tekorten en schulden in de landen snel op.

Meer uit Politiek

Kabinet verwacht dat gaswinning Groningen dit jaar stopt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.

20 minuten geleden
Rutte: boosheid en schaamte om foute informatie over gaswinning

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte voelt "boosheid en schaamte" omdat het toenmalige kabinet in 2012 op basis van verkeerde informatie besloot de gaswinning niet drastisch te verminderen, ondanks een dringend advies van toezichthouder SodM om dat wel te doen. Hij erkent dat deze beslissing "tot op de dag van vandaag" gevolgen heeft voor veel Groningers.

21 minuten geleden
Coalitie ook verdeeld over detentie voor minderjarige asielzoeker

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, wil niet dat gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers) bij hun asielaanvraag in detentie worden gezet. Dat is een van de voorstellen waar de Europese ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken donderdag en vrijdag over spreken als onderdeel van een Europees asielpact. Het kabinet staat, tot afgrijzen van veel Kamerfracties, achter dat voorstel.

32 minuten geleden
Kabinet legt vast dat geld herstel Groningen niet mag hinderen

DEN HAAG (ANP) - De schade van Groningers in het aardbevingsgebied moet hoe dan ook worden hersteld, en huizen waarvan het nodig is moeten worden versterkt. "Whatever it takes", zegt premier Mark Rutte daarover in debat met de Tweede Kamer. "Daar mogen financiën niet de beperking zijn."

50 minuten geleden
Rutte vindt Groningen en toeslagenschandaal niet te vergelijken

DEN HAAG (ANP) - De omgang met Groningers in het aardbevingsgebied en gedupeerden van het toeslagenschandaal zijn "onmogelijk" met elkaar te vergelijken als het gaat om politieke conclusies, vindt premier Mark Rutte. Na een rapport over het toeslagenschandaal bood het vorige kabinet zijn ontslag aan, nu willen Rutte en zijn kabinetsploeg door. Het gaat bij Rutte om een "weging van veel factoren".

1 uur geleden
Harbers: grondwaterstand zal op plekken precair worden

DEN HAAG (ANP) - Op sommige plekken in het land zal het grondwaterpeil gevaarlijk laag worden de komende jaren, denkt minister Mark Harbers (Waterstaat). Hij verwacht dat de situatie op sommige plekken "precair" zal worden, zei hij tijdens een debat. Harbers overweegt een meldingsplicht voor waterputten waaruit water wordt opgepompt, en sluit ook een vergunningplicht niet uit.

2 uur geleden
Wiersma: bereid wet te veranderen tegen bijlesindustrie

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma is bereid wettelijke maatregelen te nemen als zijn oproep aan scholen om de bijlesindustrie buiten de deur te houden te weinig effect heeft. Hij wil dat scholen geen reclame meer maken voor commerciële bureaus, het liefst zelf bijlessen organiseren en anders een organisatie zonder winstoogmerk inschakelen. Tijdens een debat over kansengelijkheid in het onderwijs vragen verschillende oppositiepartijen zich af of dit de problemen die zij zien bij de bijlesindustrie wel oplost.

2 uur geleden