Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU akkoord over 'fatsoensnorm' voor minimumloon

EU akkoord over 'fatsoensnorm' voor minimumloon

STRAATSBURG (ANP) - EU-landen moeten voortaan nagaan of hun minimumloon niet achterblijft bij de gemiddelde lonen. Het minimum moet iedere twee jaar bij de tijd worden gebracht, hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement afgesproken. De 'fatsoensnorm' waar hun principeakkoord naar verwijst ligt een stuk hoger dan die in Nederland en veel andere landen.

EU-landen gaan zelf over de hoogte van het minimumloon en dat loopt nogal uiteen. Toch hebben ze nu regels afgesproken waar het in elke lidstaat aan moet voldoen. Zo moeten ze kijken of het gelijke pas houdt met andere salarissen, of het aan de toonbank nog wel dezelfde waarde heeft en of werknemers misschien productiever zijn geworden.

Nu de stookkosten stijgen en de boodschappen duurder worden hebben veel werkenden ook moeite om rond te komen en groeit de druk om het minimumloon op te schroeven. Onder andere Nederland heeft een verhoging aangekondigd en Duitsland maakt daar al dit jaar werk van.

Duidelijk signaal

Maar uit het principeakkoord dat onderhandelaars van het Europees Parlement en van de regeringen van de EU-landen hebben bereikt, vloeit voort dat het nog een stuk hoger moet, zegt Europarlementariër Agnes Jongerius. De PvdA'er vertegenwoordigde het parlement bij het overleg. Ze spreekt van "een duidelijk signaal dat we in Nederland moeten verhogen naar 14 euro", omdat het minimumloon minstens de helft van het gemiddelde brutoloon en 60 procent van het mediaan brutoloon zou moeten bedragen.

De onderhandelaars moeten de deal nog voorleggen aan hun achterban, het voltallige parlement en de regeringen van de lidstaten. Als zij inderdaad instemmen, moeten de lidstaten in het vervolg iedere twee jaar beoordelen of het minimumloon nog toereikend is. Landen die het minimum altijd al laten meestijgen met de inflatie, mogen het bij eens in de vier jaar houden.

Actieplan

Het akkoord versterkt volgens Jongerius ook de rol van werknemers bij cao-onderhandelingen. Nederland zou bijvoorbeeld een actieplan moeten opstellen om voor elkaar te krijgen dat er meer werknemers onder een cao gaan vallen. Nederland haalt nu de afgesproken 80 procent nog niet.

De FNV is blij met de afspraken, maar vindt dat ze veel sneller moeten ingaan. Dat de lidstaten daarvoor twee jaar de tijd krijgen is "veel te lang", zegt bestuurslid Petra Bolster. "Er is nu actie nodig."

Het kabinet moet het minimumloon "nu in één klap verhogen naar 14 euro", vindt Bolster. "Niet in ministapjes. En de uitkeringen moeten daaraan gekoppeld blijven."

Het voornemen van het kabinet was om het minimumloon in 2024 en 2025 in totaal met 7,5 procent te verhogen. Een deel van die verhoging is inmiddels vervroegd en zou volgend jaar al ingaan. Om de 14 euro te halen zou het met een derde omhoog moeten.

Meer uit Financieel

Verkoop vakantiewoningen naar hoogste niveau sinds 2020

APELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.

25 minuten geleden
Beleggers zetten Nike hoger op Wall Street na handelsdeal Vietnam

NEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.

7 uur geleden
Opnieuw dreigen lege Douwe Egberts-schappen in supermarkten

AMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.

9 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder roept op tot onderzoek naar Powell

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.

10 uur geleden
Staalbedrijven winnaars op Europese beurzen na nieuws uit China

AMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriële capaciteit af te bouwen.

11 uur geleden
KLM komt met loonvoorstel en wil verder praten met vakbonden

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij een concreet loonvoorstel gedaan, in de hoop daarmee voldoende aanknopingspunten te bieden om er aan de cao-onderhandelingstafel uit te komen. Medewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.

12 uur geleden
Vooral tweedehandsmotoren erg in trek, signaleert branche

BUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe motoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar licht gedaald, maar de verkoop van tweedehandsmotorfietsen bleef gestaag groeien. "Vooral gebruikte modellen zijn momenteel enorm in trek", zei Martijn van Eikenhorst, manager sectie motoren van RAI Vereniging, bij het verschijnen van de halfjaarcijfers voor de branche.

12 uur geleden