Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU akkoord over 'fatsoensnorm' voor minimumloon

EU akkoord over 'fatsoensnorm' voor minimumloon

STRAATSBURG (ANP) - EU-landen moeten voortaan nagaan of hun minimumloon niet achterblijft bij de gemiddelde lonen. Het minimum moet iedere twee jaar bij de tijd worden gebracht, hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement afgesproken. De 'fatsoensnorm' waar hun principeakkoord naar verwijst ligt een stuk hoger dan die in Nederland en veel andere landen.

EU-landen gaan zelf over de hoogte van het minimumloon en dat loopt nogal uiteen. Toch hebben ze nu regels afgesproken waar het in elke lidstaat aan moet voldoen. Zo moeten ze kijken of het gelijke pas houdt met andere salarissen, of het aan de toonbank nog wel dezelfde waarde heeft en of werknemers misschien productiever zijn geworden.

Nu de stookkosten stijgen en de boodschappen duurder worden hebben veel werkenden ook moeite om rond te komen en groeit de druk om het minimumloon op te schroeven. Onder andere Nederland heeft een verhoging aangekondigd en Duitsland maakt daar al dit jaar werk van.

Duidelijk signaal

Maar uit het principeakkoord dat onderhandelaars van het Europees Parlement en van de regeringen van de EU-landen hebben bereikt, vloeit voort dat het nog een stuk hoger moet, zegt Europarlementariër Agnes Jongerius. De PvdA'er vertegenwoordigde het parlement bij het overleg. Ze spreekt van "een duidelijk signaal dat we in Nederland moeten verhogen naar 14 euro", omdat het minimumloon minstens de helft van het gemiddelde brutoloon en 60 procent van het mediaan brutoloon zou moeten bedragen.

De onderhandelaars moeten de deal nog voorleggen aan hun achterban, het voltallige parlement en de regeringen van de lidstaten. Als zij inderdaad instemmen, moeten de lidstaten in het vervolg iedere twee jaar beoordelen of het minimumloon nog toereikend is. Landen die het minimum altijd al laten meestijgen met de inflatie, mogen het bij eens in de vier jaar houden.

Actieplan

Het akkoord versterkt volgens Jongerius ook de rol van werknemers bij cao-onderhandelingen. Nederland zou bijvoorbeeld een actieplan moeten opstellen om voor elkaar te krijgen dat er meer werknemers onder een cao gaan vallen. Nederland haalt nu de afgesproken 80 procent nog niet.

De FNV is blij met de afspraken, maar vindt dat ze veel sneller moeten ingaan. Dat de lidstaten daarvoor twee jaar de tijd krijgen is "veel te lang", zegt bestuurslid Petra Bolster. "Er is nu actie nodig."

Het kabinet moet het minimumloon "nu in één klap verhogen naar 14 euro", vindt Bolster. "Niet in ministapjes. En de uitkeringen moeten daaraan gekoppeld blijven."

Het voornemen van het kabinet was om het minimumloon in 2024 en 2025 in totaal met 7,5 procent te verhogen. Een deel van die verhoging is inmiddels vervroegd en zou volgend jaar al ingaan. Om de 14 euro te halen zou het met een derde omhoog moeten.

Meer uit Financieel

Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

1 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

2 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

2 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

2 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

3 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

4 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

4 uur geleden