Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: aantijging Rusland over afknijpen Kaliningrad is propaganda

EU: aantijging Rusland over afknijpen Kaliningrad is propaganda

BRUSSEL (ANP) - De beschuldiging van Rusland dat Litouwen op eigen houtje de doorvoer van goederen naar het Russische Kaliningrad tegenhoudt is "pure propaganda", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Litouwen houdt zich gewoon aan de EU-sancties, onderstreept Borrell.

De belangrijke Russische marinehaven aan de Oostzee wordt omsloten door Litouwen en Polen. Rusland bevoorraadt de enclave per spoor door Litouwen, maar sinds vrijdag laat het EU-land onder meer staal niet langer door, omdat dat onder de EU-sancties tegen Rusland valt.

Litouwen overlegt steeds nauw met de Europese Commissie over de uitvoering van de strafmaatregelen, verzekerde Borrell na afloop van overleg met de buitenlandministers van de EU-lidstaten. De richtlijnen worden nog eens extra tegen het licht gehouden om te kijken of Vilnius die uitlegt zoals door Brussel bedoeld.

Vergeldingsmaatregelen

Rusland dreigt met vergeldingsmaatregelen tegen Litouwen en dat dreigement kunnen we maar beter serieus nemen, zegt Borrell. Daarvoor is hij naar eigen zeggen altijd op zijn hoede. Litouwen en ook de andere twee Baltische staten wekken al langer de woede van Rusland, doordat ze hameren op meer weerwerk tegen Moskou. Ze vrezen anders na Oekraïne zelf aan de grote buur ten prooi te vallen.

Op de Russische televisie wordt geregeld gepleit voor het slaan van een 'landbrug' naar het geïsoleerde Kaliningrad. Dat zou betekenen dat Rusland een strook grondgebied van NAVO-land Litouwen zou moeten bezetten. De Baltische staten zouden dan ook afgesneden raken van hun NAVO-bondgenoten.

Meer uit Buitenland

Stoltenberg: Rusland en China werken steeds inniger samen

BRUSSEL (ANP) - Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.

14 minuten geleden
EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

40 minuten geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

55 minuten geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

2 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

2 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

4 uur geleden