Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: aantijging Rusland over afknijpen Kaliningrad is propaganda

EU: aantijging Rusland over afknijpen Kaliningrad is propaganda

BRUSSEL (ANP) - De beschuldiging van Rusland dat Litouwen op eigen houtje de doorvoer van goederen naar het Russische Kaliningrad tegenhoudt is "pure propaganda", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Litouwen houdt zich gewoon aan de EU-sancties, onderstreept Borrell.

De belangrijke Russische marinehaven aan de Oostzee wordt omsloten door Litouwen en Polen. Rusland bevoorraadt de enclave per spoor door Litouwen, maar sinds vrijdag laat het EU-land onder meer staal niet langer door, omdat dat onder de EU-sancties tegen Rusland valt.

Litouwen overlegt steeds nauw met de Europese Commissie over de uitvoering van de strafmaatregelen, verzekerde Borrell na afloop van overleg met de buitenlandministers van de EU-lidstaten. De richtlijnen worden nog eens extra tegen het licht gehouden om te kijken of Vilnius die uitlegt zoals door Brussel bedoeld.

Vergeldingsmaatregelen

Rusland dreigt met vergeldingsmaatregelen tegen Litouwen en dat dreigement kunnen we maar beter serieus nemen, zegt Borrell. Daarvoor is hij naar eigen zeggen altijd op zijn hoede. Litouwen en ook de andere twee Baltische staten wekken al langer de woede van Rusland, doordat ze hameren op meer weerwerk tegen Moskou. Ze vrezen anders na Oekraïne zelf aan de grote buur ten prooi te vallen.

Op de Russische televisie wordt geregeld gepleit voor het slaan van een 'landbrug' naar het geïsoleerde Kaliningrad. Dat zou betekenen dat Rusland een strook grondgebied van NAVO-land Litouwen zou moeten bezetten. De Baltische staten zouden dan ook afgesneden raken van hun NAVO-bondgenoten.

Meer uit Buitenland

VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

2 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

5 uur geleden
VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

6 uur geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

6 uur geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

6 uur geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

6 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

8 uur geleden