Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ethiopische premier: hoofdstad Tigray ingenomen

Ethiopische premier: hoofdstad Tigray ingenomen

MEKELLE/ADDIS ABEBA (ANP/AFP/RTR) - Ethiopische strijdkrachten hebben zaterdag Mekelle, de hoofdstad van de opstandige noordelijke regio Tigray, ingenomen. Dat meldt de Ethiopische premier Abiy Ahmed op Twitter. Hij zegt daarin dat de militaire operatie beëindigd is en nu "de humanitaire hulp en de herbouw van de regio aandacht zullen krijgen". De federale politie zal zich bezighouden met de "kliek van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF)", aldus Abiy Ahmed.

Ook het leger meldde bij monde van generaal Berhanu Jula via de Ethiopische omroep EBC dat de stad onder volledige controle is.

Premier Abiy Ahmed zei op dezelfde zender dat de stad kon worden ingenomen zonder dat onschuldige burgers doelwit waren. Er zijn echter nog weinig berichten over het verloop van de strijd.

Machtsbasis

Mekelle ligt ongeveer 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Addis Abeba en vormde de machtsbasis van TPLF. De stad werd zaterdag in een slotoffensief met zware artillerie beschoten. Volgens het leger ging het om precisieaanvallen waarbij de circa half miljoen inwoners buiten schot zouden zijn gebleven.

Tigray is het noordelijke deel van federaal Ethiopië. De Tigrayers vormen circa 6 procent van de bevolking, maar domineerden het land 27 jaar lang met hun Tigray Volksbevrijdingsfront. Dat was de voornaamste guerrillabeweging die in 1991 de communistische dictatuur ten val bracht. In 2018 verloren ze hun greep en kwam de huidige premier Abiy Ahmed aan de macht.

Etnische basis

Hij behoort tot de grootste etnische bevolkingsgroep, de Oromo (bijna 35 procent van de bevolking van meer dan 100 miljoen inwoners). Sinds 1994 is Ethiopië een land dat tien deelstaten heeft die op etnische basis zijn gevormd, wat tot veel spanningen heeft geleid. Abiy Ahmed streeft naar ingrijpende hervormingen en raakte in conflict met de TPLF. In augustus kregen ze slaande ruzie over het al of niet houden van verkiezingen en op 4 november werd een basis van het federale leger in Mekelle aangevallen. Tot zaterdag woedde daarom strijd tussen het federale leger en de strijdkrachten van Tigray.

Tienduizenden mensen zouden zijn ontheemd of gevlucht en naar schatting meer dan duizend burgers en militairen zouden al zijn omgekomen.

De leider van TPLF heeft aan persbureau Reuters in een sms laten weten ondanks de val van Mekelle te blijven strijden tegen het regeringsleger. "Hun agressie vergroot alleen maar onze vastberadenheid om deze indringers tot de laatste snik te blijven bevechten", aldus woordvoerder Debretsion Gebremichael namens de rebellen. "Dit draait om het verdedigen van ons zelfbeschikkingsrecht."

Meer uit Buitenland

VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

26 minuten geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

45 minuten geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

1 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

4 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

4 uur geleden
Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

6 uur geleden
Pro-Russische oud-premier favoriet bij verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Bij de verkiezingen in Slowakije kunnen de Slowaken kiezen voor een stevige koerswijziging van hun verdeelde land. De peilingen worden aangevoerd door de liberale PS en de SMER-SD, de partij van oud-premier Robert Fico. Hij lijkt de favoriet voor de verkiezingswinst en heeft aangekondigd dan te zullen breken met het prowesterse beleid van de huidige regering. Fico is pro-Russisch en wil stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.

6 uur geleden