
Ethiopië levert Eritreeër uit aan Nederland in mensensmokkelzaak
ROTTERDAM (ANP) - Ethiopië heeft een 38-jarige Eritreeër uitgeleverd aan Nederland die een hoofdrol zou spelen in een internationaal mensensmokkelonderzoek. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij tussen 2014 en 2020 op grote schaal Eritreeërs van Afrika naar Nederland heeft gesmokkeld. Dit zou gepaard zijn gegaan met ernstig geweld, zoals mishandeling, marteling en verkrachting. De man is woensdag op Schiphol aangekomen en zal donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Het gaat om een onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee, gericht op een bende die Afrikaanse migranten naar Europa zou smokkelen. Nederland werkt daarin samen met Italië, Europol, Interpol en het Internationaal Strafhof.
De uitgeleverde man geldt als een van de hoofdverdachten. Hij werd in 2020 gearresteerd in Ethiopië. Een rechtbank in hoofdstad Addis Abeba legde hem wegens mensensmokkel in Afrika achttien jaar cel op. De man zou hebben samengewerkt met onder anderen Kidane Zekarias Habtemariam (38), die internationaal wordt gezocht en vorig jaar ook op de Nationale Opsporingslijst is geplaatst. De man is spoorloos, sinds hij tijdens zijn proces in Ethiopië wist te ontsnappen. De Ethiopische rechter heeft hem buiten zijn aanwezigheid veroordeeld tot levenslang. De Nederlandse politie omschrijft Kidane als "een van de meest beruchte en wreedste mensensmokkelaars ter wereld".
Opsluiting en afpersing
De slachtoffers van de bende hebben volgens het OM in Libië opgesloten gezeten in kampen, waar zij ten prooi vielen aan grof geweld. Meerdere migranten zouden daar zijn overleden, aldus het OM. "Familie in Nederland werd intussen afgeperst en moest grote sommen geld betalen voordat het opgesloten familielid door mocht reizen", stelt justitie woensdag in een persverklaring. De oversteek van het Afrikaanse continent naar Europa, in overvolle en nauwelijks zeewaardige bootjes, overleefden talloze migranten niet. Ook de afpersing, waarmee veel geld zou zijn verdiend, maakt deel uit van de verdenkingen.
De Nederlandse justitie wil de beide kopstukken van de bende en hun handlangers voor de rechter brengen op verdenking van mensensmokkel vanuit Eritrea via Libië naar Nederland of andere EU-lidstaten, aldus het OM. Omdat de misdrijven deels in Nederland zouden zijn gepleegd, kan het Nederlandse OM de strafzaak voeren. Het landelijk parket in Zwolle bereidt de zaak voor.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De AIVD en de MIVD concluderen samen met de Duitse inlichtingendienst BND dat Rusland steeds meer chemische wapens inzet in Oekraïne.
38 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
8 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
12 uur geleden