Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Estland ontmantelt Sovjetmonument bevreesd voor inmenging Rusland

Estland ontmantelt Sovjetmonument bevreesd voor inmenging Rusland

TALLINN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De autoriteiten in Estland hebben een T-34-tank en andere monumenten uit het Sovjettijdperk ontmanteld, nadat premier Kaja Kallas had gezegd dat Rusland ze gebruikte om vijandigheid in het Baltische land aan te wakkeren. De tank uit de Tweede Wereldoorlog stond in de oostelijke stad Narva, waar negen op de tien inwoners etnische Russen zijn. Velen hadden zich uitgesproken tegen de verwijdering.

Premier Kallas zei dinsdag dat de Sovjetmonumenten "oude wonden hebben geopend" na de Russische invasie van Oekraïne. "Als symbolen van repressie en Sovjetbezetting zijn ze een bron van toenemende sociale spanningen geworden; in deze tijden moeten we de bedreiging voor de openbare orde minimaliseren. We weten dat de Rusland en zijn veiligheidsdiensten hier in Estland spanningen willen aanwakkeren."

Negen mensen werden aangehouden bij protesten in Narva tegen het verwijderen van zeven Sovjetmonumenten, waaronder de tank. De dag liep volgens de politie verder grotendeels vreedzaam. De tank is gedemonteerd en per vrachtwagen vervoerd naar het Estonian War Museum, 200 kilometer ten noorden in de hoofdstad Tallinn.

De wens van de Estse regering om honderden Sovjetmonumenten te verwijderen vergroot de kloof in het land waar Russischtaligen bijna een kwart van de bevolking van 1,3 miljoen mensen uitmaken. De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemde de plannen om de tank te verwijderen uit Narva, dat aan de grens met Rusland ligt, een "oorlog tegen de geschiedenis".

De Sovjet-tank werd in 1970 onthuld als monument op het punt waar het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog de Narva-rivier overstak en Duitse troepen de stad uitdreef. Estland bleef na de oorlog onvrijwillig deel uitmaken van de Sovjet-Unie tot die in 1991 werd ontbonden.

Meer uit Buitenland

Onderzoek naar hoestdrank uit India na dood 66 kinderen in Gambia

BANJUL/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India onderzoekt een hoestdrank die in het land geproduceerd is nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had gesuggereerd dat het middel mogelijk de dood van tientallen kinderen in het Afrikaanse land Gambia had veroorzaakt. Zeker 66 kinderen zouden in de afgelopen maanden aan nierfalen zijn overleden, mogelijk vanwege het verontreinigde middel.

1 uur geleden
Door klimaatverandering '20 keer zo veel kans' op droge zomers

GENÈVE (ANP) - Door de mens veroorzaakte klimaatverandering maakt de kans op droogte op het noordelijk halfrond "meer dan twintig keer zo groot". Een team van internationale wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA), waar ook het Nederlandse KNMI aan meewerkt, komt tot die conclusie. Door de opwarming van de aarde is de verwachting dat elke twintig jaar zo'n droge zomer als deze voorbije zomer voorkomt.

3 uur geleden
Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

BERLIJN (ANP) - De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

8 uur geleden
Noord-Korea vuurt opnieuw raket af, vloog mogelijk over Japan

PYONGYANG (ANP/RTR) - Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens de Japanse autoriteiten vloog deze "waarschijnlijk" opnieuw over het land. Inmiddels is de raket in zee neergekomen.

9 uur geleden
Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af. Eerder kreeg Lula al te horen dat hij wordt gesteund door de nummer vier.

9 uur geleden
Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

FORT MEYERS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

10 uur geleden
New York Times: Oekraïne zit volgens VS achter moord Doegina

NEW YORK (ANP) - Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de moord op de Russin Daria Doegina, de dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin. Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times woensdag.

11 uur geleden