Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Estafetteploeg 4x400 meter gemengd naar olympische finale

Estafetteploeg 4x400 meter gemengd naar olympische finale

TOKIO (ANP) - De Nederlandse estafetteploeg heeft zich bij de Olympische Spelen overtuigend geplaatst voor de finale van het nieuwe onderdeel 4x400 meter gemengd. Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela liepen in hun serie naar de tweede plaats in een dik Nederlands record van 3.10,69. Alleen het Poolse kwartet was sneller.

De tweede plaats betekende een rechtstreekse doorgang naar de finale op zaterdag. Het Nederlandse viertal was ook sneller dan de landen in de andere serie, met Verenigde Staten als winnaar in 3.11,39. Het Poolse kwartet liep met 3.10,44 zelfs een Europees record. Op zich is dat niet zo vreemd, want het nummer bestaat nog maar kort en de kunststofbaan in het Japanse stadion lijkt vooral geschikt voor de sprintnummers.

Dobber opende sterk en hielp Klaver aan de leiding. Zij kon de koppositie niet vasthouden en zag vlak voor de wissel een Poolse voorbijkomen. De Witte en Angela consolideerden de tweede plek kundig. De tijd was veel beter dan het oude Nederlandse record van 3.18,04, dat in juni werd gevestigd bij de WK estafette in Polen. Het Oranje-viertal haalde er in het Olympisch Stadion van Tokio ruim 7 seconden af.

Kanshebber

Een medaille in de finale zaterdag behoort zeker tot de mogelijkheden. De Nederlandse ploeg liet sterke estafettelanden als Jamaica en Groot-Brittannië achter zich en zette ook een betere tijd neer dan de Duitse ploeg. De Verenigde Staten vielen aanvankelijk weg vanwege een diskwalificatie in de gewonnen serie, maar die beslissing werd later herroepen. De Amerikaanse gemengde estafetteploeg, regerend wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 'mixed relay', mag daardoor zaterdag in de finale toch meedoen.

Klaver was bijzonder blij met de finaleplek én het Nederlands record. "Het voelde heel solide", zei de 22-jarige atlete, die in Tokio ook individueel uitkomt op de 400 meter. "We kregen pas heel kort van te voren te horen wie er zouden lopen in de series. De trainers hielden dat zo lang mogelijk achter om iedereen hongerig te houden."

De Nederlandse atletiekploeg heeft de mogelijkheid voor de finale een nog sterkere ploeg op te stellen. Zo werden bijvoorbeeld Femke Bol, Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen gespaard. Er is ruime keuze voor de estafette, want er zijn veel 400-meterlopers geselecteerd omdat de Oranje-equipe ook uitkomt op de 4x400 bij de vrouwen en de mannen.

Meer uit Sport

Internationale prijs voor atletiekcoach Meuwly

MONACO (ANP) - Atletiektrainer Laurent Meuwly heeft de Coaching Achievement Award gewonnen. De 49-jarige Zwitser is onder meer de coach van Femke Bol en van de 4x400 meter vrouwenestafetteploeg, beide goed voor goud op de WK in Boedapest. De prijs wordt door wereldatletiekbond World Athletics omschreven als een erkenning voor coaches die bijzondere prestaties hebben geleverd en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling, aanmoediging en versterking van coaching op alle niveaus in de atletiek.

5 uur geleden
Handbalsters treffen Spanje en Brazilië in hoofdronde WK

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters kennen voor het spelen van hun laatste wedstrijd in de groepsfase van het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen al hun drie tegenstanders in de hoofdronde. Dat zijn Spanje, Brazilië en Oekraïne, respectievelijk de nummers 1, 2 en 3 in poule G.

11 uur geleden
Nederlandse top veldrijden slaat wereldbeker Val di Sole over

NIEUWEGEIN (ANP) - Veel Nederlandse topveldrijders slaan de eerstvolgende wedstrijd om de wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole over. Bondscoach Gerben de Knegt reist met slechts acht cyclocrossers (vijf mannen en drie vrouwen) af naar wedstrijd op 10 december. Onder anderen Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Fem van Empel en Lucinda Brand ontbreken in de selectie. Ceylin del Carmen Alvarado, die bij de vrouwen het wereldbekerklassement aanvoert, rijdt wel in Val di Sole.

13 uur geleden
Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

1 dag geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

1 dag geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

1 dag geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

1 dag geleden