Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'EssilorLuxottica overweegt nieuwe rechtszaak tegen Pearle-moeder'

'EssilorLuxottica overweegt nieuwe rechtszaak tegen Pearle-moeder'

PARIJS (ANP) - Brillen- en lenzenconcern EssilorLuxottica overweegt zijn overnameprooi GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle, aan te klagen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het bedrijf achter merken als Ray-Ban en Oakley won eerder een zaak voor een arbitragehof. Daardoor krijgt EssilorLuxottica het recht om onder een eerder afgesproken overname voor ruim 7 miljard euro uit te komen.

EssilorLuxottica sloot eerder een akkoord om GrandVision van meerderheidsaandeelhouder HAL te kopen. Maar toen de coronacrisis toesloeg verslechterde de relatie tussen de partijen. EssilorLuxottica beschuldigde GrandVision ervan de afspraken te hebben geschonden en wilde onder de deal uit. Een Nederlandse rechtszaak haalde niets uit, maar in een arbitragezaak in Zwitserland kreeg het Frans-Italiaanse bedrijf wel gelijk.

In een eventuele nieuwe rechtszaak tegen GrandVision zou EssilorLuxottica een schadevergoeding kunnen eisen. Woordvoerders van beide bedrijven wilden niet reageren op vragen van Reuters.

Analisten houden er rekening mee dat EssilorLuxottica HAL en GrandVision niet in de rechtszaal treft, maar aan de onderhandelingstafel. Daar zouden ze een nieuwe overnameprijs kunnen uitonderhandelen, zoals EssilorLuxottica vermoedelijk al de hele tijd wilde. Kenners van vermogensbeheerder Bernstein denken dat EssilorLuxottica de aankoop van tal van optiekketens uit de GrandVision-portefeuille nog altijd strategisch interessant vindt. Tegelijkertijd zal HAL waarschijnlijk niet snel een andere koper vinden voor GrandVision, zo redeneren de analisten.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

6 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

6 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

7 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

7 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

10 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

12 uur geleden