Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'EssilorLuxottica overweegt nieuwe rechtszaak tegen Pearle-moeder'

'EssilorLuxottica overweegt nieuwe rechtszaak tegen Pearle-moeder'

PARIJS (ANP) - Brillen- en lenzenconcern EssilorLuxottica overweegt zijn overnameprooi GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle, aan te klagen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het bedrijf achter merken als Ray-Ban en Oakley won eerder een zaak voor een arbitragehof. Daardoor krijgt EssilorLuxottica het recht om onder een eerder afgesproken overname voor ruim 7 miljard euro uit te komen.

EssilorLuxottica sloot eerder een akkoord om GrandVision van meerderheidsaandeelhouder HAL te kopen. Maar toen de coronacrisis toesloeg verslechterde de relatie tussen de partijen. EssilorLuxottica beschuldigde GrandVision ervan de afspraken te hebben geschonden en wilde onder de deal uit. Een Nederlandse rechtszaak haalde niets uit, maar in een arbitragezaak in Zwitserland kreeg het Frans-Italiaanse bedrijf wel gelijk.

In een eventuele nieuwe rechtszaak tegen GrandVision zou EssilorLuxottica een schadevergoeding kunnen eisen. Woordvoerders van beide bedrijven wilden niet reageren op vragen van Reuters.

Analisten houden er rekening mee dat EssilorLuxottica HAL en GrandVision niet in de rechtszaal treft, maar aan de onderhandelingstafel. Daar zouden ze een nieuwe overnameprijs kunnen uitonderhandelen, zoals EssilorLuxottica vermoedelijk al de hele tijd wilde. Kenners van vermogensbeheerder Bernstein denken dat EssilorLuxottica de aankoop van tal van optiekketens uit de GrandVision-portefeuille nog altijd strategisch interessant vindt. Tegelijkertijd zal HAL waarschijnlijk niet snel een andere koper vinden voor GrandVision, zo redeneren de analisten.

Meer uit Financieel

Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

7 minuten geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

9 minuten geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

15 minuten geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

33 minuten geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

2 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

8 uur geleden