
Ernst Kuipers: versoepelen is vragen om problemen
ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen hebben het heel druk en krijgen het de komende maand alleen nog maar drukker. Versoepelen is daarom riskant, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De ruimte om te versoepelen is heel beperkt. Het aantal besmettingen en het aantal patiënten zijn hoog. Hoger dan op de momenten afgelopen jaar waarop we besloten de maatregelen aan te scherpen. En we stijgen. Als je dat bij elkaar zet, is het vragen om problemen om te versoepelen", zegt Kuipers.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2193 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds begin februari. Rond de jaarwisseling lagen bijna 2900 mensen in een ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Eind april zou dat niveau weer bereikt kunnen worden. Kuipers: "Dat is voor ziekenhuizen te doen, maar ze worden dan wel in toenemende mate gedwongen de reguliere zorg en de urgente zorg voor zich uit te schuiven."
Kuipers wil dat Nederland "zo snel mogelijk zo veel mogelijk" mensen vaccineert. Het is volgens hem belangrijk dat zij in elk geval een eerste prik hebben gekregen, zodat ze een vorm van bescherming hebben. Wat hem betreft kan het dan nodig zijn dat mensen langer moeten wachten op de tweede prik, zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen een eerste inenting te geven. "Je moet doorvaccineren. Vaccinatie is de weg om hiervan af te komen en de aantallen naar beneden te zien gaan. We hebben een voorraad van ongeveer twee weken. Het moet mogelijk zijn die te verkleinen. Dat gaat echt helpen."
Nederland heeft sinds begin januari ongeveer 1,5 miljoen mensen gevaccineerd. Kuipers wil dat Nederland zo snel mogelijk de grens van 5 miljoen gevaccineerden bereikt. Dan is ongeveer 30 procent van de Nederlanders ingeënt. "Dat zou overeenkomen met alle 60-plussers en een deel van de 50- tot 55-jarigen. Dat is de groep die de grootste kans heeft dat ze bij ziekte een ziekenhuisopname nodig hebben."
Vanaf mei, wanneer de lente langzaamaan overgaat in de zomer, daalt het aantal coronabesmettingen waarschijnlijk, verwacht Kuipers. "Maar is Covid weg? Nee, het zal in het najaar als een stuiterbal terugkomen."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
4 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
4 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
5 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden