Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ernst Kuipers: herhaald vaccineren is een mogelijkheid

Ernst Kuipers: herhaald vaccineren is een mogelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Het is mogelijk dat coronavaccinaties herhaald moeten worden, als de vaccins minder goed blijken te beschermen tegen verschillende varianten van het virus. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandagavond aan tafel bij Humberto.

"Het virus gaat niet meer weg. Het zou dus ook zo kunnen zijn dat je tegen herhaalde vaccinaties aanzit", zei Kuipers. "We kijken nu heel blij als je eenmaal Janssen of tweemaal een van de andere hebt gehad, dan ben je klaar. Nou het zou goed kunnen dat je daarna opnieuw moet, of omdat de effectiviteit langzaam afneemt, of omdat er varianten komen waartegen ze minder goed beschermen."

Volgens Kuipers is er een gezondheidsbelang bij herhaald vaccineren, bijvoorbeeld één keer per jaar of een combinatie van vaccins, als de vaccins minder goed beschermen tegen de virusvarianten. Volgens de LNAZ-voorzitter is het daarom belangrijk om te blijven monitoren welke varianten het besmettelijkst zijn, wie welk vaccin heeft gehad en wat er daarna gebeurt. "En daarvoor zijn er nog onvoldoende gegevens om te zeggen dat de ene combinatie beter werkt dan de andere."

Maandag adviseerde de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid dat er geen bezwaar is om mensen na de eerste prik tegen corona met het AstraZeneca-vaccin, de tweede injectie met die van BioNTecht/Pfizer toe te dienen. De raad zegt zich te baseren op recent onderzoek dat aantoont dat deze combinatie een hoog niveau aan antistoffen oplevert. "Het advies dat er ten minste na een AstraZeneca-vaccin gewoon een ander mag volgen is een verstandig advies", zei Kuipers daarover.

Meer uit Binnenland

Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

4 minuten geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

5 minuten geleden
RIVM komt met studie naar gezondheidsrisico's door uitstoot Tata

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdag een onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel. Het instituut heeft de studie verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil inzichtelijk hebben in hoeverre inwoners van de IJmond worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die van het grote staalbedrijf komen en welke gevolgen dat heeft.

6 minuten geleden
Brand in loods van afvalverwerker in Rotterdam laait weer op

ROTTERDAM (ANP) - De brand die donderdagochtend in een loods van een afvalverwerker in Rotterdam uitbrak, laaide na eerdere bluswerkzaamheden toch weer op. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had donderdagmiddag rond 16.15 uur nog gemeld dat de brand onder controle was. In de loop van de avond brak het vuur opnieuw uit, "in een grote stapel afval net voor de verbrandingsoven", vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

11 minuten geleden
Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

6 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

7 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

7 uur geleden