
Ericsson verwacht nieuwe boetes voor omkoping
STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson verwacht boetes te krijgen voor een omkopingsschandaal in Irak. Ericsson zou in dat land steekpenningen hebben betaald om toegang te krijgen tot transportroutes. Daarbij zou ook geld van het bedrijf bij terreurorganisatie IS zijn terechtgekomen. Eerder was het bedrijf al honderden miljoenen dollars kwijt aan een omvangrijk omkopingsschandaal.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar de zaak. Hoe hoog de verwachte boetes zijn, is volgens Ericsson nog niet in te schatten. In 2019 trof het bedrijf al een schikking met de Amerikaanse justitie voor meer dan 1 miljard dollar vanwege een ander onderzoek naar omkoping in landen als China, Vietnam en Djibouti.
Op de jaarlijkse vergadering van Ericsson eind vorige maand waren de aandeelhouders boos op de top van Ericsson vanwege het schandaal. Topman Börje Ekholm en de andere hoge bestuurders kregen een berisping van aandeelhouders.
Ericsson meldde verder dat het een afschrijving van circa 900 miljoen kroon, omgerekend 87 miljoen euro, in de boeken heeft gezet in het eerste kwartaal vanwege het vertrek uit Rusland. Net als veel andere westerse bedrijven heeft Ericsson zijn Russische activiteiten stopgezet vanwege de oorlog in Oekraïne.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Landende vliegtuigen op Schiphol kunnen ook de komende twee weken de Polderbaan dagelijks twee uur niet gebruiken als de zon schijnt. Er is nog geen oplossing voor de overlast die de schittering van nieuwe zonnepanelen piloten geeft. De begin deze maand ingevoerde maatregel wordt verlengd tot in ieder geval 6 april.
38 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij importheffingen van 25 procent wil opleggen aan elk land dat olie en gas koopt van Venezuela. Hij verwijst hierbij naar migratie en criminele bendeleden in de Verenigde Staten.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huidige maatregelen om de problematische schulden van Nederlanders aan te pakken, schieten tekort. Dat stelt vrijwilligersorganisatie Humanitas die mensen bijstaat bij het oplossen van hun schulden. Volgens directeur Jerzy Soetekouw is al jaren sprake van een "hardnekkige uitdaging", maar is het de laatste jaren alleen maar erger geworden. "Mensen gaan kopje onder", ziet hij. Humanitas biedt daarom dinsdag een pamflet aan bij de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het plan van het UWV om 43.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te controleren op mogelijke fouten, neemt de onrust bij mensen die deze ontvangen niet weg. Daarvoor is meer nodig, stelt FNV in reactie op het plan dat het kabinet maandag heeft bekendgemaakt. Niet alleen binnen het UWV: ook de WIA moet worden aangepast.
2 uur geledenDELFT (ANP) - Een aardbevingsbestendige woning, gebouwd door een studententeam van de TU Delft, wordt volgende maand naar Turkije getransporteerd. De bijzondere woning werd ontworpen na de verwoestende aardbeving in Turkije, meer dan twee jaar geleden. Veel inwoners hebben nog altijd geen huisvesting.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA/RTR) - Op maandag 31 maart vertrekken er geen passagiersvluchten vanaf Brussels Airport door een staking. Ook voor vluchten die er aankomen zal er hinder zijn, waarschuwt de luchthaven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - De Amerikaanse aanbieder van DNA-testen 23andMe, die ook in Nederland gekocht kunnen worden, heeft in de Verenigde Staten een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. 23andMe meldt op zijn website dat er wordt gewerkt aan een doorstart. Daarbij wordt gezocht naar nieuwe investeerders.
2 uur geleden