Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ergernis in Kamer over gang van zaken rond marinierskazerne

Ergernis in Kamer over gang van zaken rond marinierskazerne

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op onthullingen van de Volkskrant over de gang van zaken rond de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft de Kamer daar volgens het dagblad onjuist over geïnformeerd.

"De staatssecretaris van Defensie blijkt ons niet eerlijk geïnformeerd te hebben over de marinierskazerne", aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "In tegenstelling tot beweerde blijkt dat zij eerder een verkenner aanstelde." Karabulut wil opheldering en vraagt zich ook af wat de rol was van defensieminister Anke Bijleveld.

Het artikel onderstreept volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer "dat het kabinet Zeeland heeft geschoffeerd". Ook laat het nog maar eens zien dat de provincie daarvoor "ruimschoots moet worden gecompenseerd".

Cultuur aanpakken

PvdA'er John Kerstens spreekt van een cultuur bij Defensie van "zo stiekem als kan in plaats van zo transparant mogelijk". Bijleveld en Visser zouden die cultuur moeten aanpakken in plaats van die zich eigen te maken, vindt hij. "Maakt de noodzaak van een ruimhartige compensatie van het voorgelogen Zeeland nog groter."

Het kabinet besloot in februari de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verplaatsen maar naar Nieuw-Milligen in Gelderland. De voorgenomen verhuizing naar Zeeland had geleid tot veel onrust bij het korps, waar ongebruikelijk veel militairen het voor gezien hielden.

Grote woede

Het besluit leidde tot grote woede bij Zeeuwse bestuurders, die nooit waren ingelicht over twijfels bij de verhuisplannen en inmiddels miljoenen hadden geïnvesteerd om de aangewezen locatie bouwklaar te maken. Tijdens een Kamerdebat op 20 februari ging Visser al diep door het stof. Zij overleefde ternauwernood een motie van afkeuring in de Kamer.

De Volkskrant stelt nu dat Visser al een jaar eerder dan zij tot dusver aangaf actief op zoek was naar alternatieven voor Vlissingen. De krant baseert dat op geheime stukken waaruit blijkt dat al in 2018 gesproken is met andere gemeenten waar de kazerne mogelijk naartoe zou kunnen gaan.

Verkennende gesprekken

Defensie zegt dat de Volkskrant verkeerde conclusies trekt. Volgens een woordvoerder zijn vanaf mei 2018 alleen "verkennende gesprekken" gevoerd over mogelijke alternatieven, en heeft Visser dat ook zo aan de Kamer laten weten. Pas een jaar later gaf zij formeel opdracht andere mogelijkheden in kaart te brengen.

Visser heeft zich volgens de woordvoerder wel versproken tijdens het debat. Zij zei dat in het najaar van 2019 met de gemeente Rotterdam is gesproken over de vraag of die stad een geschikte locatie zou kunnen zijn. Dat had 2018 moeten zijn.

Meer uit Politiek

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

11 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

12 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

12 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

14 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

15 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

15 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

15 uur geleden