
Ergernis in Kamer over gang van zaken rond marinierskazerne
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op onthullingen van de Volkskrant over de gang van zaken rond de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft de Kamer daar volgens het dagblad onjuist over geïnformeerd.
"De staatssecretaris van Defensie blijkt ons niet eerlijk geïnformeerd te hebben over de marinierskazerne", aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "In tegenstelling tot beweerde blijkt dat zij eerder een verkenner aanstelde." Karabulut wil opheldering en vraagt zich ook af wat de rol was van defensieminister Anke Bijleveld.
Het artikel onderstreept volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer "dat het kabinet Zeeland heeft geschoffeerd". Ook laat het nog maar eens zien dat de provincie daarvoor "ruimschoots moet worden gecompenseerd".
Cultuur aanpakken
PvdA'er John Kerstens spreekt van een cultuur bij Defensie van "zo stiekem als kan in plaats van zo transparant mogelijk". Bijleveld en Visser zouden die cultuur moeten aanpakken in plaats van die zich eigen te maken, vindt hij. "Maakt de noodzaak van een ruimhartige compensatie van het voorgelogen Zeeland nog groter."
Het kabinet besloot in februari de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verplaatsen maar naar Nieuw-Milligen in Gelderland. De voorgenomen verhuizing naar Zeeland had geleid tot veel onrust bij het korps, waar ongebruikelijk veel militairen het voor gezien hielden.
Grote woede
Het besluit leidde tot grote woede bij Zeeuwse bestuurders, die nooit waren ingelicht over twijfels bij de verhuisplannen en inmiddels miljoenen hadden geïnvesteerd om de aangewezen locatie bouwklaar te maken. Tijdens een Kamerdebat op 20 februari ging Visser al diep door het stof. Zij overleefde ternauwernood een motie van afkeuring in de Kamer.
De Volkskrant stelt nu dat Visser al een jaar eerder dan zij tot dusver aangaf actief op zoek was naar alternatieven voor Vlissingen. De krant baseert dat op geheime stukken waaruit blijkt dat al in 2018 gesproken is met andere gemeenten waar de kazerne mogelijk naartoe zou kunnen gaan.
Verkennende gesprekken
Defensie zegt dat de Volkskrant verkeerde conclusies trekt. Volgens een woordvoerder zijn vanaf mei 2018 alleen "verkennende gesprekken" gevoerd over mogelijke alternatieven, en heeft Visser dat ook zo aan de Kamer laten weten. Pas een jaar later gaf zij formeel opdracht andere mogelijkheden in kaart te brengen.
Visser heeft zich volgens de woordvoerder wel versproken tijdens het debat. Zij zei dat in het najaar van 2019 met de gemeente Rotterdam is gesproken over de vraag of die stad een geschikte locatie zou kunnen zijn. Dat had 2018 moeten zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt de keuze om wel of niet aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds "een duivels dilemma". De Tweede Kamer wil eventueel uit dit fonds putten om het uitstellen van de accijnsverhoging op benzine en de verlaging op energiebelasting te kunnen betalen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de enorme hoeveelheid plannen die fracties donderdag hebben ingediend om de begroting te verbouwen "enigszins overmoedig" en vooral ook "onzorgvuldig." In een paar uur tijd hebben partijen 67 moties ingediend om de begroting van het demissionaire kabinet flink aan te passen of met aanvullende wensen te komen. Al die plannen kosten bergen met geld, zonder dat over zowel het plan zelf als de financiële dekking ervan goed is nagedacht, zei Omtzigt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP).
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na de val van het kabinet is "die knellende coalitiedwang" verdwenen, wat samenwerken in de Kamer een stuk makkelijker maakt, ziet GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Tijdens het marathondebat over de begroting van volgend jaar is het "gelukt het minimumloon te verhogen, iets te doen voor de middeninkomens en de kinderopvangtoeslag", zo schetste hij.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert met grote verbazing op een motie van de BBB en Pieter Omtzigt, waarin wordt opgeroepen om het minimumloon "een beetje" te verhogen en dat te betalen vanuit de uitgaven van de Rijksbegroting. Dat de indieners niet helder maken hoe zij dit denken te betalen, vinden verschillende partijen oneerlijk naar de kiezer en bovendien 'gratis bier voor iedereen'. Onderbouwingen door Van der Plas waren weinig effectief: ze leidden tot nog meer opgetrokken wenkbrauwen of zelfs hoongelach.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vreest dat bedrijven vertrekken als zij een groot deel van de rekening moeten betalen voor het plan van GroenLinks-PvdA om het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te verhogen. De samenwerkende linkse partijen willen het plan van 2 miljard euro betalen uit een nieuwe belasting voor bedrijven die hun eigen aandelen opkopen. Een meerderheid van de Kamer steunt het voorstel.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een aantal partijen vindt het onbegrijpelijk dat een Kamermeerderheid miljoenen uit het Nationaal Groeifonds wil halen om de aanstaande verhoging van brandstofaccijnzen tegen te houden. De VVD dient dat voorstel namens een meerderheid van de Kamer in, maar het was juist een liberale minister die indertijd met het voorstel kwam, benadrukt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij steunt het investeringsfonds, maar dat kan beter afgeschaft worden "als het gewoon een grabbelton wordt", vindt hij.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat voor de verkiezingen van 22 november in debat over de begrotingen van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Een meerderheid in het parlement heeft hier voor gestemd. Kamerleden vinden dat debatten over de gevolgen van deze begrotingen voor armoede niet kunnen wachten. Ook het fonds waaruit de besturen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden betaald, zal worden besproken.
21 uur geleden