Ergernis in Kamer over gang van zaken rond marinierskazerne
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op onthullingen van de Volkskrant over de gang van zaken rond de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft de Kamer daar volgens het dagblad onjuist over geïnformeerd.
"De staatssecretaris van Defensie blijkt ons niet eerlijk geïnformeerd te hebben over de marinierskazerne", aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "In tegenstelling tot beweerde blijkt dat zij eerder een verkenner aanstelde." Karabulut wil opheldering en vraagt zich ook af wat de rol was van defensieminister Anke Bijleveld.
Het artikel onderstreept volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer "dat het kabinet Zeeland heeft geschoffeerd". Ook laat het nog maar eens zien dat de provincie daarvoor "ruimschoots moet worden gecompenseerd".
Cultuur aanpakken
PvdA'er John Kerstens spreekt van een cultuur bij Defensie van "zo stiekem als kan in plaats van zo transparant mogelijk". Bijleveld en Visser zouden die cultuur moeten aanpakken in plaats van die zich eigen te maken, vindt hij. "Maakt de noodzaak van een ruimhartige compensatie van het voorgelogen Zeeland nog groter."
Het kabinet besloot in februari de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verplaatsen maar naar Nieuw-Milligen in Gelderland. De voorgenomen verhuizing naar Zeeland had geleid tot veel onrust bij het korps, waar ongebruikelijk veel militairen het voor gezien hielden.
Grote woede
Het besluit leidde tot grote woede bij Zeeuwse bestuurders, die nooit waren ingelicht over twijfels bij de verhuisplannen en inmiddels miljoenen hadden geïnvesteerd om de aangewezen locatie bouwklaar te maken. Tijdens een Kamerdebat op 20 februari ging Visser al diep door het stof. Zij overleefde ternauwernood een motie van afkeuring in de Kamer.
De Volkskrant stelt nu dat Visser al een jaar eerder dan zij tot dusver aangaf actief op zoek was naar alternatieven voor Vlissingen. De krant baseert dat op geheime stukken waaruit blijkt dat al in 2018 gesproken is met andere gemeenten waar de kazerne mogelijk naartoe zou kunnen gaan.
Verkennende gesprekken
Defensie zegt dat de Volkskrant verkeerde conclusies trekt. Volgens een woordvoerder zijn vanaf mei 2018 alleen "verkennende gesprekken" gevoerd over mogelijke alternatieven, en heeft Visser dat ook zo aan de Kamer laten weten. Pas een jaar later gaf zij formeel opdracht andere mogelijkheden in kaart te brengen.
Visser heeft zich volgens de woordvoerder wel versproken tijdens het debat. Zij zei dat in het najaar van 2019 met de gemeente Rotterdam is gesproken over de vraag of die stad een geschikte locatie zou kunnen zijn. Dat had 2018 moeten zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil verschillende vergaande ingrepen onderzoeken in reactie op het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam vorige week. Premier Dick Schoof zei in debat met de Tweede Kamer dat hij wil kijken naar een verbod op gezichtsbedekkende kleding, het verruimen van de bevoegdheden van de politie en het inzetten van snelrecht.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof blijft naar aanleiding van de onrust in Amsterdam vorige week spreken van een integratieprobleem, maar verzekert dat hij nog steeds de premier is van alle Nederlanders. "Nee, dit gaat niet over jou, dit gaat niet over jullie", richt hij zich tot Nederlanders met een migratieachtergrond die een "positieve bijdrage" leveren. "Jullie zijn geen onderdeel van het probleem, het gaat om een andere groep."
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat het Openbaar Ministerie wijzen op de mogelijkheid om de schuldigen van het geweld in Amsterdam te vervolgen voor terrorisme. Als ze daarvoor worden veroordeeld en ze hebben ook een tweede nationaliteit, dan kunnen zij het Nederlanderschap verliezen.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens minister-president Dick Schoof "kunnen we niet meer voorbij" aan het feit dat er een "groep jongeren" is die de Nederlandse waarden niet deelt. "We moeten stoppen met doen alsof dat probleem van jongeren met een migratieachtergrond die antisemitisch geweld gebruiken geen integratieprobleem zou zijn", zegt de premier. "We mogen het niet kleiner maken dan het is."
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De christelijke partijen ChristenUnie, SGP en CDA waarschuwen voor de gevolgen als ook zondagsscholen onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs komen. Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) werkt aan een wet die regelt dat de inspectie een bezoek kan brengen aan weekendscholen bij signalen van misstanden. CU-leider Mirjam Bikker vreest dat zondagsscholen hierdoor verdacht worden gemaakt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "We hebben te maken met een gezagscrisis", zei Nicolien van Vroonhoven van NSC in het debat over het geweld in Amsterdam. "Het feit dat de burgemeester een noodverordening afkondigt en een demonstratieverbod heeft uitgeroepen, maar dat groepen mensen desondanks gaan demonstreren, en daar geen serieuze consequenties aan verbinden, dat is onbestaanbaar."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeentes hoeven halverwege volgend jaar minder opvangplekken voor Oekraïners te regelen, meldt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het benodigde aantal opvangplekken gaat omlaag van 120.000 in januari 2025 naar 109.000 in juli. Haar ministerie verwacht dat het aantal Oekraïners dat naar Nederland vlucht zal dalen en daarom zijn volgens de minister ook minder opvangplekken nodig.
2 uur geleden