Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan wil zo snel mogelijk Turkse soldaten naar Syrië sturen

Erdogan wil zo snel mogelijk Turkse soldaten naar Syrië sturen

ISTANBUL (ANP/RTR/AFP) - Turkije zal "als God het wil" zo snel mogelijk grondtroepen naar Syrië sturen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dinsdag "tanks, kanonnen en soldaten" te willen sturen om de Koerdische milities in het noorden van Syrië aan te vallen.

De afgelopen dagen escaleerde de strijd tussen Turkije en de Koerden in het grensgebied. Turkije zegt met drones en vliegtuigen 184 militanten van de Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische YPG te hebben "geneutraliseerd". Na de luchtaanvallen wil Erdogan met grondtroepen "alle terroristen uitroeien".

De Turkse regering houdt de Koerden verantwoordelijk voor een bomaanslag in Istanbul eerder deze maand. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Maandag werd ook het Turkse grensdorp Karkamis beschoten vanuit Syrië, als tegenaanval na de Turkse luchtaanvallen. Daar kwamen zeker twee mensen om, waaronder een kind.

Geduld Erdogan raakt op

Erdogan stelt dat hij geduld heeft gehad met de Koerdische milities omdat hij nog geloofde in een diplomatieke oplossing. Maar hij zegt dat Turkije niet meer wacht op "terroristische organisaties die spelen met letters" en hun naam veranderen. "We kennen de identiteit en locatie van de terroristen en weten ook wie hen beschermen, bewapenen en aanmoedigen." Waarschijnlijk doelt hij op de Verenigde Staten, die de Koerden steunden in de strijd met Islamitische Staat.

Turkije heeft overleg gehad met Rusland en Iran over de situatie in Syrië. Moskou geeft aan de Turkse zorgen te "begrijpen en respecteren", maar roept tegelijkertijd op tot terughoudendheid om de stabiliteit te bewaren in het land. Rusland en Iran steunen de Syrische regering in de burgeroorlog, terwijl Turkije een bondgenoot is van de rebellen en vooral in het noorden tegen de Koerden vecht.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden