Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan vraagt vergiffenis na ontoereikende aardbevingshulp

Erdogan vraagt vergiffenis na ontoereikende aardbevingshulp

ADIYAMAN (ANP/AFP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft bij een bezoek aan de stad Adiyaman toegegeven dat de overheidshulp na de aardbevingen van 6 februari heeft tekortgeschoten. Hij vroeg de Turken om hem "te vergeven" voor de te trage overheidsreactie.

"In de dagen na de aardbeving hebben we helaas geen efficiënte zoek- en reddingsacties kunnen opzetten", aldus de president. Hij wijt de vertraging aan de ongeziene kracht van de aardbeving, het slechte weer en de beschadigde infrastructuur.

De stad waar hij de uitspraken deed, Adiyaman, is een van de plekken die het zwaarst is getroffen door de bevingen. Er kwamen meer dan 6000 mensen om het leven.

Op gang komen hulp

Volgens Erdogan kwam de hulp enkele dagen na de aardbevingen wel goed op gang. "We zijn erin geslaagd de zoekacties en de hulpverlening flink op te schalen", aldus de president. "Niemand mag eraan twijfelen dat we alles doen wat nodig is."

Vier dagen na de bevingen had Erdogan al eens laten optekenen dat hij had gehoopt op een snellere overheidsinterventie, maar het is de eerste keer dat hij het falen van de overheid zo duidelijk benoemt.

Presidentiële verkiezingen

Op 18 juni zijn er in Turkije verkiezingen waarbij Erdogan hoopt een nieuw mandaat te krijgen als president. Op het moment van de aardbevingen had de president te maken met lage waarderingscijfers.

Hoewel nog niet duidelijk is wie als tegenstander mag deelnemen aan de verkiezing, staat vast dat het een van de grootste uitdagingen wordt in de twintig jaar dat Erdogan aan de macht is. Hij is al president sinds 2014. Van 2003 tot 2014 was Erdogan premier van het land.

Meer uit Buitenland

Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

1 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

1 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

8 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

8 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

8 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

11 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

15 uur geleden